NRK Meny
Normal

– Nisser og lilla farge er på vei ut av julepynten

Interiørarkitekt og stylist Nina Therese Oppedal gir deg sine tips om julens trender.

Jul hos Nina Therese Oppedal
Foto: Nina Therese Oppedal

Selv om det fortsatt er noen uker til jul, er det ingenting i veien for å begynne å pynte huset allerede nå i adventstiden. Det mener i hvert fall interiørarkitekt Nina Therese Oppedal.

– Førjulstiden er viktig for mange, og personlig syns jeg den er litt magisk. Og for en hel del er julen over etter julaften, så det å sette i gang med pynting litt etter litt nå, er hyggelig, sier hun.

Ut med lilla og nissepynt

Jul og juledekor er gjerne personlig, og for de meget tradisjonstro kan det kanskje komme som et sjokk at den gode gamle adventsstaken nå er på vei ut.

– Vi ser det at stjerne med lys har tatt over mye for den tradisjonelle adventsstaken, sier Oppedal.

Tradisjonelt sett har lilla vært den store adventsfargen, men dette ser også ut til å endre seg.

– Den lilla adventsfargen har blitt visket veldig ut. Butikkene selger nesten ikke noe lilla servietter og lys lenger, sier hun.

Nina Therese Oppedal

Interiørarkitekt Nina Therese Oppedal forteller at lilla som adventsfarge er på vei ut

Foto: Privat

Hun understreker at lilla ofte er vanskelig å kombinere med en del interiørfarger. Et tips er derfor å starte julen litt tidligere ved å pynte med de trendfargene som gjelder – som i år er naturfarger.

Pynting med nisser er også på vei ut, og hjemme hos Oppedal har barnas dorullnisser takket for seg. Men igjen med tanke på de tradisjonstro: Oppedal understreker at ingenting er skrevet i stein.

– Selvfølgelig er det lov med nisser, men slik som med lillafargen ser vi at nissepynten er i ferd med å dø litt ut, sier hun.

Inn med naturfarger

Fargene som derimot gjelder i år er naturfarger. Ifølge Oppedal følger juletrenden de trendene vi har sett på interiørsidene i høst.

– Det har vært mye grønt i hele høst, og vi skal tilbake til naturen, sier hun.

Naturfarger som jordtoner, kobber, gull, grått og hvitt er altså å anbefale. Oppedal tipser også om å finne naturlige pyntegjenstander.

– Man kan gå ut i naturen og hente for eksempel granbar og furukvister. Disse kan man dekorere med inne forteller hun, og legger til at man ikke er nødt til å bruke mye penger for at det skal bli koselig til jul.

Klassiske julelys

Også når det gjelder julelysene er det naturlige farger som gjelder – både ute og inne.

– Rent, enkelt, hvitt eller gult lys. Ikke farger, ikke blink, og ikke for mye, sier Oppedal.

Det naturlige element gjelder også for tipset til juledekoren på døra: En lekker krans helst laget av naturlig granbar. Lykter med levende lys er også innafor.

Julekransen blir til
Foto: Bjørn Opsahl / NRK

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Brannårsak fortsatt ukjent

    Politiet vet fortsatt ikke brannårsaken til skogbrannen i Moss på tirsdag. Politiet har enda ikke fått rapporten fra krimteknikerne, men de skal ikke ha klart å konkludere med en brannårsak. Seksjonssjef i Moss, Henning Dalbye forteller at de er i ferd med å skaffe seg en oversikt over de som har vært i området. Arbeidere fra BaneNor jobbet rundt stedet, men også turgåere har ringt inn og sagt ifra at de har vært der.

  • Innbrudd i Fredrikstad

    Det har vært innbrudd i en bolig på Kråkerøy i Fredrikstad i løpet av dagen, melder politiet. Gjerningspersonen har brutt opp et vindu, og stjålet sølvtøy, blant annet. Politiet er på stedet og utfører åstedsundersøkelse.