Moren erkjenner å ha slått datteren

Et foreldrepar fra Fredrikstad måtte i dag møte i Fredrikstad tingrett, tiltalt for å ha mishandlet sine egne barn.

Advokat Bjørn Robert Antonsen

Foreldrenes forsvarer, Bjørn Ronbert Antonsen i Fredrikstad tingrett i dag.

Foto: Jørgen Gangstøe/NRK

Tiltalen mot de to foreldrene inneholder flere alvorlige punkter, som skal ha foregått over flere år.

– I forhold til den tiltalen som foreligger, så erkjenner de delvis straffskyld. Hvilke punkter det dreier seg om ønsker jeg ikke å gå nærmere inn på, sier foreldrenes forsvarer, Bjørn Robert Antonsen.

Ifølge tiltalen ble det eldste barnet, en jente som i dag er 11 år, blant annet slått med et metallkosteskaft over det ene øyet, og fikk en oppvarmet skje mot kneet sitt.

Ved en anledning skal hun også ha blitt tvunget til å stå utendørs i en halvtime på vinterstid, kun iført pyjamas.

Erkjente å ha slått datteren

Moren til de to barna forklarte seg i retten i dag, delvis via tolk.

Bortsett fra trusler i oppdragende mening kjenner hun seg ikke igjen i noen av tiltalepunktene.

Hun snakket tydelig berørt om hvor viktig det er for henne å gi barna en oppdragelse og undervisning, og hjelpe dem slik at de greier seg i skolen.

– Alt jeg har gjort er for å hjelpe dem. En gang slo jeg et av barna med trestekespade fordi hun nektet å lese i en bok som jeg ba henne om. Dette er eneste gang jeg har slått henne, forklarte hun i retten.

Datteren sier imidlertid i sin forklaring at hun ble slått flere ganger.

– Barnas forklaringer ligger til grunn

Det andre barnet, en nå ni år gammel gutt, skal blant annet ha blitt slått med en trepinne og en linjal av metall.

Da aktor spurte moren om gutten, var svaret at hun ikke kunne huske å ha slått ham – til tross for at hun i politiavhør erkjente å ha slått også gutten ved en anledning.

– Det finnes ingen vitner til dette. Det er barnas egen forklaring, og bare det, som ligger til grunn for tiltalen, sier Bjørn Robert Antonsen.

Begge barna er nå plassert i permanent fosterhjem.

Foreldrene sier at saken er en tragedie

De to foreldrene som står tiltalt er opprinnelig fra Sri Lanka, men faren har bodd i Norge de siste 20 årene.

Like før saken startet i Fredrikstad tingrett i dag tidlig forklarte de to at de skjønner at de har brutt norsk lov, men at det de har gjort aldri ville blitt sett på som straffbart i hjemlandet.

– Det er ingen tvil om at kulturforskjellene er store, men de har bodd lenge i Norge. Selv om kona kom senere enn mannen er det nå 20 år siden mannen kom til landet. Det burde ikke være noen tvil om dette er galt, sa barnas bistandsadvokat, Hilde Jæger i retten i dag.

De to tiltalte ville ikke la seg intervjue i dag, men sier i en kort kommentar til NRK.no at det var et sjokk for dem da barna ble hentet av barnevernet i deres eget hjem i februar i fjor, og at saken er en stor tragedie for hele familien.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Mulig kompensasjon for ekstraarbeid

    Bør allerede betalte politikere få ekstra lønn for å planlegge den nye storkommunen i Indre Østfold? Det skal politikerne i Hobøl og Askim ta stilling til denne uka, skriver Smaalenenes Avis. Forslaget er at alle som møter i interim-nemnda skal få tre tusen kroner for hvert møte. Askim-ordfører Thor Hals sier til avisa at tanken er at de involverte skal få litt kompensasjon for et betydelig ekstraarbeid.