NRK Meny
Normal

Tiltalt for bildrapsforsøk

Søndag 27. desember ble en mann bragt til Sykehuset i Østfold etter å ha blitt påkjørt to ganger. Nå er en 26-åring tiltalt for drapsforsøk.

Statsadvokat Anja Bech

Aktor, statsadvokat Anja Bech, minte tingretten om at handlinger gjort i rus skal behandles som om vedkommende var edru.

Foto: Einar Yohsuke Kosaka / NRK

Kjøring i rus, vold og trusler mot både kjæresten og offentlig tjenestemann er også noen av punktene han står tiltalt for.

Denne uken ble saken behandlet i Sarpsborg tingrett

– Fem års fengsel

– Tiltalte truet med å drepe fornærmede ved å kjøre over ham, og kjørte så over ham to ganger.

Det sa aktor, statsadvokat Anja Bech, i sin avsluttende prosedyre. Hun mener at riktig straff vil være 5 års fengsel for drapsforsøk og vold mot kjæresten.

– Selv om det ikke ble store skader i påkjørslene, så bør ikke det ha noen påvirkning på straffen.

Tiltaltes forsvarer, Thor Anders Smith Hoen, mente på sin side at 26-åring bør frifinnes for både drapsforsøk og vold.

Kjørt inn i snøhaug

De to påkjørslene skjedde med få minutters mellomrom, andre juledag 2009. Fornærmede, en 28-åring fra Østfold, ble først påkjørt på en vei inne i et boligområde i Sarpsborg.

Han skal ha forsøkt å flykte, men ble tatt igjen og kjørt over inne på en gårdsplass. 28-åringen skal ha falt under bilen, og bare overkroppen stakk ut da bilen endte sin ferd i en snøhaug.

– Hadde det vært en haug med grus, så hadde jeg vært ferdig.

Det sa fornærmede under sin forklaring i tingretten.

Jeg følte meg i fin form, og ville ikke tilbringe natta på sykehuset. Jeg ville tilbake for å feste.

Fornærmede

I tingretten ble det vist bilder av av snøfonn med merker etter tiltaltes bil, og bilder av bilen som viste merker etter et sammenstøt.

Den tiltalte 26-åringen forklarte at han selv ikke husket noe fra episoden. Han har erkjent å ha kjørt over fornærmede, men erkjenner seg ikke skyldig i drapsforsøk.

Halvannen uke i amfetaminrus

I sin forklaring sa tiltalte at det hele skjedde etter at han hadde brukt amfetamin sammenhengene i halvannen uke. Han fortalte at han bare hadde sovet sporadisk i denne perioden, og bare en til to timer om gangen.

Han mener at dette kan være grunnen til at han ikke husker noe.

Tiltalte og fornærmede skal ha kjent hverandre fra tidligere. I sine forklaringer klarte ingen av dem å se noen grunn til hvorfor 26-åringen skulle ha forsøkt å kjøre over kameraten.

Alt som har skjedd er på grunn av rusen. Jeg ønsket aldri å skade eller ta livet av noen.

Tiltalte

Fornærmede ble hentet av ambulanse, og bragt til Sykehuset i Østfold. Der ble det konstatert at han var forslått på ene siden av kroppen. Han valgte å skrive seg selv ut like etterpå

– Jeg følte meg i fin form, og ville ikke tilbringe natta på sykehuset. Jeg ville tilbake for å feste, sa han i sin forklaring.

– Problemer med rus

Tiltalte har innrømmet å ha hatt problemer med rus, og har valgt å motta hjelp for å håndtere dette.

Han ble arrestert samme natt, og skal da ha truet politiet, og sparket en sko mot en politimann. Dette husker han heller ikke, og mener han ikke vil gjort dette hvis han ikke var påvirket av rusmidler.

– Alt som har skjedd er på grunn av rusen. Jeg ønsket aldri å skade eller ta livet av noen, sa tiltalte i sin forklaring.

I forklaringen sa han at han hadde forsøkt tilnærmet alle vanlige rusmidler, med unntak av heroin.

Dom i saken er forventet å komme i slutten av uken.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kraftige tordenbyger på vei

    En bygelinje med torden er på vei østover. Drammen og Oslo har nettopp opplevd kraftige vindkast og høljeregn. Nå advarer vakthavende meteorolog Vibeke Thyness om at Indre Østfold kan oppleve det samme. I Smaalenenes Avis oppfordrer hun folk til å trekke ledninger ut av stikkontakten og lukke igjen åpne vinduer.

  • Funnet bil fra ran

    Politiet har funnet bilen som to ranere stakk av med etter det brutale ranet mot et ektepar i Rygge natt til mandag. Det skriver Moss Avis. Bilen ble funnet i et skogsholt mellom Svinesund og Strömstad. Den er transportert til politihuset på Ski for nærmere undersøkelser.