NRK Meny
Normal

Tilstod fyllekjøring, ble frifunnet

En 24-årig mann tilstod at han kjørte av veien i Hobøl i fylla. Heggen og Frøland tingrett frifant ham.

Advarer mot fyllekjøring

Retten var overbevist om at en av de to tiltalte hadde kjørt bilen i påvirket tilstand, men fant ikke beviser for hvem det var.

Foto: Colourbox.com

Klokken halv fem på morgenen den 27. september i fjor kjørte en bil av veien på E18 ved Knapstad i Hobøl.

Da politiet kom til stedet stod bileieren utenfor bilen og det satt en mann i baksetet. Det ble tatt prøver av begge. Bileieren hadde 2,5 promille alkohol i blodet, den andre hadde 1,8 promille.

Innrømmet kjøringen

Både etter ulykken og i retten forklarte mannen som satt i baksetet på bilen at det var han som hadde kjørt. Dermed ble han tiltalt for promillekjøring, mens bileieren ble tiltalt for å ha overlatt bilen til en beruset mann.

De to møtte for Heggen og Frøland tingrett i slutten av oktober. Bileieren, en 39-årig mann bosatt i Oslo, erkjente ikke straffskyld. Han husket ingen ting av det som hadde skjedd. Den andre tiltalte, en 24-årig mann som var leieboer hos 39-åringen, innrømmet at han hadde kjørt bilen.

Vitne så mann i førersetet

Et vitne forklarte i retten at hun kjørte på E18 den aktuelle morgenen da hun så en bil som hadde kjørt av veien. Hun stanset og gikk ned til bilen. Da så hun bileieren sitte i førersetet på bilen.

Politibetjentene som kom til ulykkesstedet kort tid etter fant bileieren sittende på gresset ved bilen, den andre tiltalte satt i baksetet. De hørte bileieren si at det var mannen i baksetet som hadde kjørt. Han i baksetet snakket da om at det var en tredjemann som hadde kjørt.

En av de to må ha kjørt

Heggen og Frøland tingrett slår fast at det må være er en av de to som har kjørt bilen. Tingretten mener det er mest sannsynlig at det var bileieren som kjørte bilen. Det var han som disponerte bilen. Han var den eneste av de to som hadde førerkort og han satt i førersetet da et vitne kom til stedet etter utforkjøringen. Retten synes mannens forklaring om at han satt i førersetet for å ta ut bilnøklene er lite troverdig.

Retten mener at det ikke kan utelukkes at den yngste av de tiltalte påtar seg ansvaret for kjøringen for at den andre skulle slippe straffansvar.

– Det er selvfølgelig uheldig at ingen av de to tiltalte blir å domfelle når en av dem må ha kjørt bilen. Retten kan ikke sette til side de strenge beviskrav som gjelder i straffesaker og risikere en uriktig fellende dom, heter det i dommen fra Heggen og Frøland tingrett.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Biskopen håper på friske penger

  Biskopen i Borg, Atle Sommerfeldt, er svært fornøyd med at kulturministeren sier det er et statlig ansvar å ta vare på landets steinkirker. Det er i dag et tjuetalls steinkirker fra middelalderen som fortsatt er i bruk i Borg bispedømme, 16 av dem i Østfold. Statsråd Trine Skei Grande sier dette blir et tema i høstens forhandlinger om statsbudsjett.

  Rakkestad kirke
  Foto: Pål Andersen
 • Smuglet 1000 liter øl

  Tollerne på Ørje tok stoppet i helga en tungt lastet varebil som kom over grensa ved Bjørkebekk. Bilen ble kjørt av en polsk mann, og var lastet med drøye 1000 liter øl og nærmere 170 liter brennevin, det vil si at mannen prøvde å unndra nesten 130.000 kroner i avgifter.

  Han ble hentet av politiet og satt i arrest.