NRK Meny
Normal

Tigerbalsam i grenseland

Det ligger en eim av tigerbalsam, banan og leverpostei over Strømstad.

Grenserittet - elitenstarten 2010

Full fart fra start i Strømstad klokken 08:33 lørdag morgen.

Foto: MMS-foto: Espen Torgersen / NRK

Tre minutter over halv ni startet eliteklassen fra Strømstad.

Det ligger en eim av tigerbalsam, banan og leverpostei over Strømstad.
I alt skal syv tusen deltagere i tretti forskjellige puljer sykle en god omvei fra Strømstad til Fredriksten Festning i Halden i årets Grenserittet.

De første deltakerne i eliteklassen kommer over mål ved 11-tiden.

Følg resultatene her etterhvert som løperne kommer over mål: Grenserittet 2010.

Storfavoritten er svenske Emil Lindgren som har vunnet både showrittet og Grenserittet to år på rad. Klarer ikke norske Lars Ragnar Manengen å stagge svensken, så kan det gå mot svensk dobbel Hat Trick.

Elitemosjonister

Alt fra toppidrettsutøvere til amatører stiller til start. Og ambisjonene går både på å slå seg selv, personlige rekorder - og ikke minst erkerivalene .

Team Omapor fra Fredrikstad satser mye på drakter og utstyr. Trening derimot har det blitt heller skralt med. En av gutta bråbestemte seg for å bli med, og har ligget i hardtrening i én uke.

- Jeg har syklet tilsammen ti mil i treningsperioden. Den siste mila tok jeg i går, i rittet hvor man kan kvalifisere seg oppover i puljene, sier amatørsyklisten.

150 blir skadet

Team Omapor, Grenserittet 2010

Team Omapor synes i løypa.

Foto: Privat
Sykler på bil - Grenserittet 2010

Et helt vanlig syn på E6 under Grenserittet.

Foto: Privat

I dag ble det kjent at den berykta «Mördarbakken» er tatt ut av traséen . Det er flere av syklistene NRK har snakket med svært fornøyde med.

- Jeg var med i fjor, og så endel stygge fall og skader. I år kommer jeg til å ta det roligere. Jeg har tross alt kone og barn hjemme, og det er viktigere å overleve, enn å få en god plassering, sier den grønnkledde Omapor-syklisten.

Hvert år blir omtrent 150 mennesker skadet i rittet. Skadene blir færre, men mer alvorlige, for hvert år. Men er rytterne uheldige står 80 førstehjelpere og en drøss med ambulanser klare til å hjelpe.

Skaper trafikktrøbbbel

Det har vært trafikkkork i Strømstad i morgentimene i dag, og det ventes tilsvarende tilstander i Halden uteover formiddagen og ettermiddagstimene. En bilist skriver til NRK Østfold at det er et rart syn å se flere biler med sykler bakpå, enn biler uten sykler.

Løype og kart:
Løypeprofil

Kart Grenserittet

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Brann i pipe i Fredrikstad

    Det brenner i en pipe på Ørmenveien i Fredrikstad. Brannvesenet er på vei til stedet, melder Alarmsentral Brann Øst på Twitter.

  • Nytt navn på storkommune klart

    Den nye kommunen i indre Østfold skal hete «Indre Østfold.» Det er kommunalminister Jan Tore Sanner som presenterte det nye navnet på møte for fellesnemnda til storkommunen i dag.

    JAN TORE SANNER
    Foto: ANNE OGNEDAL / NRK