NRK Meny
Normal

– Filmet gruppevoldtekt av 15-åring

I dag startet rettssaken mot tre tenåringer i Moss tingrett. To av de tre er tiltalt for å ha voldtatt en jevnaldrende jente, og begge erkjenner straffskyld for dette. Den tredje er tiltalt for å ha filmet overgrepet. Saken går for lukkede dører, men med pressen til stede.

Rettssak i Moss tingrett mot tre tenåringer tiltalt for gjengvoldstekt.

Innen formiddagen hadde bare en av de tre tiltalte – den 18-årige eldstemann – formelt erkjent straffskyld. De to 16-åringene måtte vente på å ha en verge til stede i salen, en av dem fikk til slutt oppnevnt en offentlig verge via Fylkesmannen i Østfold.

Forsvareren til en av de yngste, Nikolai Dericq Paasche, bekreftet imidlertid til NRK før rettsforhandlingene kom i gang, at hans klient også kom til å erkjenne straffskyld.

– Han er veldig fortvilet over det som har skjedd, sier Paasche.

Lukkede dører

Etter at arbeidet med å finne verger var satt i gang, ba bistandsadvokat Tone Monclair om at hele rettssaken går for lukkede dører. Bakgrunnen for dette er fornærmedes unge alder og vern om privatlivets fred.

– Saken gjelder meget brutale og krenkende overgrep mot henne. Det er helt klart noe med hennes privatlivs fred om andre enn de profesjonelle skal være til stede i rettssalen under hele rettsmøtet. Det er åpenbart at hun ikke vil kunne gi noen forklaring i retten hvis det er andre der enn aktørene, sa Monclair.

Retten valgte å lukke dørene, men å la pressen være til stede. Bistandsadvokaten spurte etterpå de fremmøtte fra pressen om de kunne forlate salen under visningen av guttenes overgrepsvideoer, noe pressen sa seg villig til.

Jenta var 15 år da overgrepet skjedde, en lørdagsnatt i september 2013.To av guttene er 16 år gamle, tredjemann er 18. Ifølge tiltalen skal den unge jenta ha vært ute av stand til å motsette seg handlingen.

Tre og en halv time video

Aktor åpnet sitt innledningsforedrag med å fortelle at politiet ble oppringt av helsesøster på offerets skole. Hun fikk vite av jentas venner om det som hadde skjedd omkring en måned tidligere. Politiet pågrep guttene på skolen. En telefon med fem videosnutter ble beslaglagt. Disse videoene er sakens hovedbevis.

I dag skal tre og en halv time med dommeravhør av jenta, tatt opp på video, spilles av i retten.

Opptakene som en av de tre tiltalte gjorde vil også bli vist i retten i dag.

Rettssak i Moss tingrett

Rettssaken startet i Moss tingrett i dag. Retten blir administrert av tingrettsdommer Kjerstin Daler.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Resten av dagen vil gå til de tiltaltes forklaringer, retten kommer til å holde på godt utover ettermiddagen for å ta igjen noe av det tapte på morgenen.

I morgen skal en venninne av offeret, som var til stede dem aktuelle kvelden, vitne i retten.

Forsvarernes vitner skal også forklare seg. Det er familiemedlemmer, ungdomsarbeidere fra konfliktråd, barnevern og andre instanser som har vært i kontakt med de tiltalte.

statsadvokat Hulda Olsen Karlsdottir

Statsadvokat Hulda Olsen Karlsdottir er aktor i rettssaken mot de tre tenåringene.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

– Faktum ikke veldig omstridt

– Etter påtalemyndighetens syn har det skjedd et overgrep mot en mindreårig jente, utført av tre mindreårige gutter. Dette er tatt opp på film. Faktum i saken er ikke veldig omstridt, sier aktor i saken, statsadvokat Hulda Olsen Karlsdottir.

Hun legger til at det er en veldig vanskelig sak for dem, det er jo veldig unge mennesker det gjelder.

– De har selvfølgelig sitt syn på saken, mens vi har vårt, sier statsadvokaten.

– Har dere fått et klart bilde av hva som har skjedd ut fra politiavhør?

– Vi mener at vi har et veldig klart bilde av det som har skjedd i saken, ja.

De tiltaltes alder spiller inn

– Det at de tiltalte var mindreårige da dette skjedde, hva får det å si for straffeutmålingen?

– De tiltaltes alder har ganske mye å si, det at de var under 18 år gamle da dette skjedde. Det skal vi selvfølgelig ta hensyn til, både med hensyn til strafferamme og hvordan de eventuelt skal straffes, om det blir fengselsstraff eller en annen form for straff, sier statsadvokat Hulda Olsen Karlsdottir.

De tre forsvarerne, Nikolai Dericq Paasche, Anja Karin Hellander og Christian Gustavsen, ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer til NRK nå.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: