NRK Meny
Normal

Tarmbakterier på strender i Moss

Moss kommune fraråder folk å bade på Kulpe, Støtvig og Reierstranda etter at det denne uken ble påvist høye verdier av tarmbakterier.

Reierstranda

BAKTERIER: Her på Reierstranda frarådes det nå å bade. Dette bildet er tatt tidligere i sommer.

Foto: Flemming Holter

Fellesferien er godt i gang, og denne uken meldes det om solfylt vær flere steder i fylket. Men i Mosseregionen frarådes det å bade på flere strender. Det opplyser Moss kommune på sine nettsider. På mandag og tirsdag vil det tas nye prøver av vannet.

Tarmbakterier

Forrige måling viste at det var høye verdier av tarmbakterier i vannet. Moss kommune skriver at folk bør oppsøke lege hvis man ved bading opplever magebesvær eller hudirritasjoner.

– Det er vanskelig å si hva dette skyldes. Jeg har aldri opplevd at tre strender blir stengt samtidig. Årsakene kan være både båtutslipp og regnvær, men siden disse strendene ligger langt fra hverandre skyldes det ikke èn årsak, sier Line Angeloff til NRK. Hun er avdelingsingeniør i Miljørettet helsevern i Mossedistriktet.

Angeloff forteller videre at solen bryter ned bakteriene, så det skal ikke mange timer til med sol før bakteriene eventuelt forsvinner, men foreløpig frarådes det å bade på disse strendene.

Line Angeloff

FRARÅDNING: Line Angeloff i Miljørettet helsevern.

Foto: Privat

– Det er en fraråding, og ikke et forbud. Men nå anbefaler vi å ikke bade på strender der bakterienivået er for høyt. Hvis man likevel skal bade på disse strendene bør man ikke svelge vannet, skylle seg etterpå og være påpasselig, sier Angeloff.

Prøvene viser også noe forhøyede verdier ved Nesparken i Moss, samt Emmerstad og Brevikbukta i Vestby, men det er allikevel akseptabelt å bade her.

Påvirker ikke hotelldriften

Støtvig Hotell på Larkollen ligger tett på strandkanten ved den utsatte stranden Støtvig. Hotelldirektøren sier at bade-frarådningen ikke påvirker besøkstallene.

– Vi har et utebasseng som folk benytter seg av. I tillegg har det jo ikke vært noe særlig badevær til nå uansett. Pågangen av gjester er stor, og jeg regner med at stranden åpner igjen snart, sier Laila Aarstrand.

Hotelldirektøren forteller videre at stranden er godt skiltet.

Andre strender i fylket

På Tangen og Bjørndalsdam 3 i Fredrikstad meldes det om mindre god badevannskvalitet, men det tillattes fortsatt å bade trygt på disse strendene.

På strendene i Sarpsborg skal bakterienivået være lite, og kvaliteten på vannet god. Det samme gjelder for Råde og Våler.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Stakk til skogs med bilskilt

    Politiet har i natt, uten hell, lett med hunder og helikopter etter minst to menn som stakk av etter en utforkjøring i Halden. Vitner så dem løpe til skogs – med bilskiltene. Bilen har små skader.

  • Falt 7-8 meter fra festningen

    Laster Twitter-innhold