NRK Meny
Normal

Julius (25) svømte med delfin i Øyenkilen

Julius Yran trosset de bekymrede venninnene og kastet seg ut i Øyenkilen da hans så delfinen leke seg.

Julius Yran trosset de bekymrede venninnene og kastet seg ut i Øyenkilen da hans så delfinen leke seg.

Vennegjengen er på hytta i Øyenkilen utenfor Fredrikstad, og koste seg i solnedgangen, da de så en delfin komme hoppende sent lørdag kveld.

– Det var jo en helt magisk kveld i går med havblikk og solnedgang. Vi hadde fryst noe pinnekjøtt fra julen og la det på grillen i går, midt i måltidet så vi delfinen hoppe. Julius har aldri vært så rask ut i vannet før, forteller Trine Stang Hox som sendte inn videoen.

Til vanlig studerer Julius Yran ved sjøkrigsskolen i Bergen, og svømmeferdighetene hans kom svært godt med.

– Jeg tenkte at det hadde vært gøy å svømme med den, for jeg har jo sett andre gjøre det på film og i akvarier, sier han.

Trodde det var hai

Vennene observerte faktisk delfinen svømmende i Vesterelva i Fredrikstad fredag. De syntes derfor det var ekstra stas å se den igjen på nært hold i går kveld.

– Vi har jo også hørt og lest litt om det, men ikke trodd helt på det før vi så det med egne øyne, sier Hox.

Julius Yran

Julius Yran studerer til daglig ved sjøkrigsskolen i Bergen. I går kveld svømte han med en delfin i Fredrikstad.

Foto: Privat

Hun forteller at det ble stor ståhei på flere av hyttene i Øyenkilen. Det var også flere personer som var ute i vannet.

– De var til gjengjeld raskt oppe av vannet da de i starten trodde det var hai. Du hører jo at vi jentene er litt bekymret i bakgrunnen, men Julius store drøm var å bade med en delfin, derfor så ville han egentlig ikke gi seg før han hadde fått tatt på den, sier hun.

For Julius var det derimot ikke noe problem å hoppe i vannet.

– Jeg har aldri hatt inntrykk av at de er noe særlig farlige, så jeg tenkte ikke at det kunne være noe problem.

Rune Aae, høgskolelektor ved Høgskolen i Østfold, forteller at det er mye som skal til før delfinen blir aggressiv og angriper, men man skal likevel ha stor respekt for dyrene.

– Hvis det er få personer, så bruker det normalt å gå bra. Men man skal naturligvis ha stor respekt for et slikt dyr, de veier tross alt et par hundre kilo. Delfiner er veldig lekne dyr, men det er viktig at det er delfinen som tar initiativet. For all del, ha respekt for dem, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Badet med delfin i Fredrikstad

Julius anslår at han var 2–3 meter unna delfinen på det nærmeste.

Foto: Marius Wolf Meedom

Var der i 45 minutter

Drømmen om å kunne ta på delfinen ble imidlertid ikke oppfylt. Yran forteller at han trolig var 2–3 meter unna på det nærmeste.

– Målet var å kunne ta på den, men var dessverre altfor rask. Men den virket veldig nysgjerrig og svømte mye rundt meg. Jeg hørte at den pustet tungt da den var oppe av vannet, sier han, og forteller at han var i vannet sammen med delfinen i et kvarters tid.

Etter 45 minutter i Øyenkilen så vennegjengen delfinen svømme ut av kilen.

– Den skulle muligens bort til Hankø igjen, eller noe? spør Trine Stang Hox.

Sett flere ganger

Flere personer har oppdaget delfinen langs Oslofjorden de siste månedene.

Den ble først oppdaget på Aker brygge i mai, deretter i Drøbak, Moss, ved Borg havn i Fredrikstad, Hankøsundet, Larkollensundet og i Vesterelva i Fredrikstad fredag.

Det er usikkert om det er den samme delfinen som er observert alle stedene, men Aae tror det er samme delfin.

I januar ble en kvitnos funnet død og gjennomfrossen på en strand i Skjeberg. Delfinen hadde magen full av plast og garnrester.

Delfin i Larkollensundet

Se delfinen på makrelljakt i Larkollensundet. Video: Cecilie Bjørnaraa.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Senterpartiet vil fjerne villsvin

    Det er fortsatt bred politisk enighet på Stortinget om at villsvin er uønsket i Norge. Samtidig gjør den svenske villsvin-politikken et fullstendig uttak vanskelig. Landbrukspolitisk talsperson i Senterpartiet, Geir Pollestad, mener det må på plass en utryddingsplan, skriver Nationen. Han mener villsvin er en fremmedart som bør skytes, ikke forvaltes.

  • Til sykehus etter brann i Gressvik

    To personer er fraktet til sykehus etter en brann i en bolig i Gressvik i Østfold, melder politiet. Den ene skal ifølge politiet ha fått brannskader på en arm, og den andre har skader i et bein etter å ha hoppet fra 2. etasje.