Hopp til innhold

– Bare en begynnelse i norsk skjærgård

Delfinen som har sjarmert seg fra Aker brygge til nå sist Hankøsundet vil få selskap av flere eksotiske arter i årene fremover.

Delfinen leker i Hankøsundet

Det bekrefter eksperter.

På streif etter mat

Først ble han oppdaget på Aker brygge i mai, deretter i Drøbak, så i Moss og Borg havn i Fredrikstad. Nå har han inntatt ferieparadiset Hankø.

Det er ikke bare delfiner som vil bli mer vanlig langs norskekysten, forteller Rune Aae, høgskolelektor ved Høgskolen i Østfold.

– – Blant annet kan flere haiarter nå opp til norskekysten som følge av det varme vannet. I tillegg kan endringer i artssammensetningen av planteplankton dra med seg nye arter dyreplankton, mens vanlige dyreplankton vil trekke nordover til kaldere vann. Begge disse forholdene kan medføre nye fiskearter, sier han. Bare siden 1997 er det registrert over 130 nye marine arter langs norskekysten, samtidig som over 560 stedegne arter har utvidet sin utbredelse nordover, sier han.

Rune Aae

Rune Aae mener delfinen bare er et eksempel på hvilke dyr vi vil se i norsk skjærgård.

Foto: Christian Nygaard-Monsen

Blant annet er makrellstørjen tilbake i sjøen, men det er usikkert om det er det varme vannet eller fordi var fredet frem til i år.

– Dyrene er på streif etter mat i det stadig varmere vannet, og delfinen kan man se langs norskekysten. Det er gjerne en hann som er på streif, forklarer han.

Endringene i temperaturen merkes best på fuglelivet, der nye arter stadig ble oppdaget. I fjor ble trompeterfinken oppdaget i et naturreservat i Fredrikstad.

– Dette er nok bare begynnelsen i norsk skjærgård, men naturen er i stadig endring. Dyr kan være borte i ti år for så å komme tilbake. Vi må se utviklingen over lengre tid for å si at dette er en trend.

Havet oppvarmes senere

Havet henger litt etter, forklarer han.

– Først ser vi endringer i luften når det blir varmere, mens havet kommer sakte og sikkert etter da det tar lengre tid å varme opp, forklarer han.

Her kan du se delfinen leke seg i havna

Denne skapningen ble sett rett ved Borg havn ved Øra i Fredrikstad.

Aae utelukker ikke at vi også vil få hvithai til Europa og Norge.

I mai ble det sensasjon da hvithaien Lydia var på vei mot Europa, men snudde halvveis.

Neste gang kan den fortsette videre, mener Aae.

– Det kommer an på mattilgang og den er også et streifdyr, men det er mange andre faktorer som spiller inn.