NRK Meny
Normal

Fornøyd etter storkontroll av store kjøretøyer

Under ti prosent av vogntogene som ble kontrollert på Svinesund i går ettermiddag hadde mangler. Statens vegvesen fortsetter med kontroll av store kjøretøyer på grensen hver dag denne uken.

Kontrolleder Arne Lerhol

Inspektør Arne Lerhol var forholdsvis godt fornøyd etter gårsdagens kontroll av vogntog på Svinesund.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

Statens vegvesen har intensivert kontrollen av tunge kjøretøyer som krysser grensen.

– Dette har med trafikksikkerhet å gjøre: Dårlig skodde tunge biler er jo rett og slett farlige med tanke på det vekslende føret vi har nå. Vi skal ikke veldig mye lenger enn til Oslo før det er snø og vinter, og da er det viktig å påse at de har dekk og kjetting og annet utstyr i orden så de kan kjøre trygt, sier inspektør Arne Lerhol på Svinesund kontrollstasjon.

Feil på 15 av 162

I løpet av ettermiddagen i går ble 162 vogntog kontrollert på Svinesund. Det var noe mindre trafikk enn forventet. Selv om det ble funnet en del feil og mangler er Lerhol forholdsvis godt fornøyd med resultatet av kontrollen.

15 av de 162 kontrollerte vogntogene hadde mangler: Seks manglet vinterdekk,
to hadde ikke med seg kjettinger, tre hadde overlast mens fire vogntog hadde feil på lys og refleks.

– Lys og refleks er jo viktig i mørketiden, sier Lerhol.

Får ikke kjøre videre

– Hva slags reaksjoner kan de som hadde mangler vente seg?

– Det er forholdsvis strengt. De som ikke har med seg kjetting får ikke kjøre videre før de har skaffet riktig antall. De som har for tunge biler må laste av.

De som mangler vinterdekk får gebyr for det. I noen tilfeller kan de få lov til å fortsette ferden, eksempelvis dersom de bare skal til Oslo og det er greit føre den veien.

– Skal de så langt at de risikerer å komme ut på vinterføre må de stå her til de får på vinterdekk, sier Lerhol.

Skjerpede krav fra nyttår

Fra årsskiftet skjerpes kravene ytterligere. Da kommer det krav om vinterdekk også på tilhengere. Nå er det krav om at styrende og drivende hjul skal ha vinterdekk.

Lerhol mener resultatene av gårsdagens kontroll tyder på at mange tar kravet om godt vinterutstyr alvorlig. Han bekrefter at det blir kontroller daglig utover i uken og håper på like oppløftende resultater videre.

Lastebilkontroll

Dekkene blir kontrollert nøye på grenseovergangene denne uken.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Advarer mot farlige strømskap

    Strømselskapet Hafslund advarer mot ødelagte og farlige strømsfordelingsskap langs veiene. Etter store mengder snø på Østlandet har flere skap blitt ødelagte etter snøbrøyting, ifølge kommunikasjonssjef Morten Schau i Hafslund.