Spøkesøk i Askim-gruver

Er det virkelig et gjenferd som holder til i gruvene i Romsåsen i Askim?

Gruvene i Romsåsen i Askim
Foto: Askim speidergruppe

Fredag ettermiddag skal man igjen forsøke å få kontakt med gjenferdet i Romsåsen gruver i Askim. Gruvene er i dag brukt til omvisninger og ulike aktiviteter.

Har hatt kontakt

I fjor fikk man ifølge guiden i gruvene, Unni Andresen, kontakt med gjenferdet gjennom en klarsynt dame. Gjenferdet - eller spøkelset - har blitt døpt "Noen" av de som steller med gruva.

- Før vi fikk påvist at det er noen her, følte jeg i blant ubehag de gangene jeg beveget med i nærheten av det i gruva kalles for "Katedralen". Det er et stort uthogd rom med takhøyde på ni meter, der nikkel ble utvunnet i siste halvdel av 1800-tallet, sier Andresen.

Det er laget trapper og bruer nedover i gruva og det store rommet benyttes ofte til private sammenkomster, men her har det også vært avholdt dåp og bryllup. Denne helgen skal det være gudstjeneste i Katedralen i Romsåsen.

Skal ned til bunnen

Gjenferdet ville, ifølge den klarsynte damen, i fjor ha henne med nedover i gruven, som består av i alt fire nivåer. Det laveste er fylt med turkisgrønt vann.

- Denne gangen skal vi søke kontakt med gjenferdet ved å gå inn i gruven gjennom en nedre inngang som ikke var tilgjengelig sist, sier Unni Andresen.

- Dermed håper vi å komme nærmere der "Noen" holder til.

Kort gruveperiode

Utvinningen av nikkel i Romsåsen gruver vest i Askim pågikk bare i en tiårsperiode fra 1867. Senere har de vært brukt som kjølelager, tilfluktsrom og oppholdssted for spenningssøkende ungdom.

I år har også Askim-speiderne tatt i bruk gruvene til klatring ved å etablere en egen klatrevegg inne i "Katedralen" og det rappelleres mellom nivåene i gruven. Det går guidede turer gjennom gruvene søndager i sommersesongen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Saltsyre har lekket ut

    Det er bekreftet at det er saltsyre som har lekket ut, melder politiet. Det er ingen som er skadet. Folk i områdene rundt Øra trenger ikke å være bekymret. Det er ikke mulig å kjøre inn i området til Frevar uten å møte på politiet per nå. Politiet skal gi beskjed når det er åpent for folk igjen.

  • Gasslekkasje på industriområde

    Det kommer røyk fra en kontainer som trolig har falt av en truck på industriområdet Øra i Fredrikstad. Brannvesen og politi er på stedet. Noe røyk går mot vannet og de som er berørt av denne er evakuert.

    lekkalse på Øra
    Foto: Sara Vilde Solås / NRK