NRK Meny
Normal

Smuglet bilreparasjon for 29.000 kroner

En Oslo-mann er anmeldt etter at han reparerte bilen for 29.000 kroner i Uddevalla og vendte tilbake til landet uten å deklarere forholdet.

Tollere på Svinesund

Tollerne på Svinesund avdekket at en bileier hadde reparert bilen for 29.000 kroner i Sverige.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Fredag kveld stanset tollerne på Svinesund en norskregistrert bil på vei inn i landet.

– Det viste seg at mannen hadde vært i Uddevalla og reparert bilen for 29.000 kroner, forteller kontorsjef Wenche Fredriksen i Tollregion Øst.

Maks 6.000 kroner

Reglene sier at dersom man reparerer bilen utenlands, går det på den samme verdigrensen som annen handel. De som er borte i mer enn 24 timer, kan handle for 6.000 kroner, de som er borte under 24 timer må begrense handelen til 3.000 kroner.

De summene omfatter alt man handler: bilreparasjoner, mat, varer fra Systembolaget eller andre ting samlet. Og det er ikke slik at flere som reiser sammen kan legge sammen kvotene sine.

Unødvendig smugling

– Reparerer du bilen i Sverige, må du betale merverdiavgift dersom reparasjonen overstiger 3000 eller 6000 kroner, avhengig av hvor lenge du har vært borte, sier Fredriksen.

På den annen side: når du betaler norsk merverdiavgift, får du tilbake den svenske momsen. Det går med andre ord stort sett opp i opp.

– Det koster egentlig ingenting å gjøre dette på lovlig måte, det er bare litt papirarbeid, sier Fredriksen.

Oslomannen ble politianmeldt og må regne med en bot for forholdet. Det ble med andre ord en kostbar reparasjon for ham.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • – Solberg må ikke la seg diktere

  Ordfører Thor Edquist i Halden sier statsminister Erna Solberg ikke må la seg diktere av Stortinget om hvem som skal sitte i regjeringen. NRK har kontaktet de fleste Høyre-ordførerne i Østfold for å få deres mening om hva som er lurt å gjøre før dagens mistillitsforslag kommer opp i Stortinget. Edquist mener Solber bør sette hardt mot hardt.

  Thor Edquist
  Foto: NRK
 • Ulltveit-Moe byr på Norske Skog

  Investor Jens Ulltveit-Moe har lagt inn et bud på Norske Skog på mellom 4 og 5 milliarder kroner sammen med en internasjonal gruppering. Det skriver Dagens Næringsliv. Dagens Ulltveit-Moe vil gjøre Norske Skog til et bioenergi-selskap, og vil stake ut en kurs bort fra papirvirksomheten.

  Norske Skog, Saugbrugs
  Foto: Rainer Prang / NRK