NRK Meny
Normal

Slo hjernerystelse på kamerat

Etter å ha kombinert øl og brennevin fikk en 32-årig mann blackout. Det endte med at han gikk berserk i leiligheten til en kamerat og påførte ham hjernerystelse.

Bildrapssak i Sarpsborg tingrett

Mannen møtte for tingretten i Sarpsborg i forrige uke.

Foto: Kathrine Brønn/NRK

32-åringen møtte for tingretten i Sarpsborg i forrige uke, tiltalt for voldsbruk, skadeverk og forulemping av offentlig tjenestemann.

Det har tatt nesten halvannet år å få saken for retten. Politiets etterforskerne var ferdige med sitt arbeid i mai i fjor, men først i mars i år var tiltalen klar. Sarpsborg tingrett slår fast at saksbehandlingstiden nærmer seg brudd på den europeiske menneskerettskonvensjon.

Knuste stuevinduet

En formiddag i januar i fjor var mannen hjemme hos en bekjent i Sarpsborg sentrum. Han hadde drukket både øl og brennevin, og visste ut fra tidligere erfaring at det kunne gi ham blackout. Han slo løs på kamerat og kastet gjenstander rundt i leiligheten. Et vindu i stuen ble knust.

Kameraten fikk flere kutt i hodet og hjernerystelse. Han ble sykmeldt en periode etter hendelsen.

I retten forklarte 32-åringen at han ikke husket noen ting av hendelsen. Derfor erkjente han heller ikke straffskyld i retten. Men tingretten fikk et klart bilde av hva som hadde skjedd etter å ha hørt vitneforklaringer og sett fotodokumentasjon.

Noen uker senere slo han til en mann i hjemmet til vedkommende i Halden. Da politiet kort tid senere kom for å hente ham, uttalte han til en politibetjent at han snart skulle dø og spyttet på ham. Mannen ble brakt til arresten i Fredrikstad. Der urinerte han i cellegangen. Selv husker mannen ingen ting av disse hendelsene heller.

Slipper med samfunnsstraff

Påtalemyndigheten ba om fengsel i 120 dager for 32-åringen, og anførte at 30 dager kunne gjøres betinget.

Sarpsborg tingrett slår fast at det normalt skal reageres med fengsel for slik vold som mannen var tiltalt for. Retten har imidlertid tatt hensyn til at det har gått lang tid før saken kom for retten, og at mannen i løpet av denne tiden har fått orden på livet sitt på flere måter. Under noe tvil har Sarpsborg tingrett kommet fram til at mannen skal utføre 175 timer samfunnsstraff.

Han er i tillegg dømt til å betale 11.000 kroner i erstatning til verten som fikk hjernerystelse.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Etterlyser SMS-varsling

  Beboere nær industriområdet på Øra i Fredrikstad etterlyser varsling på sms ved alvorlige hendelser. For en drøy uke siden var det brann ved Østfold gjenvinnning. Politiet oppfordret folk til å holde vinduer igjen. Det fikk ikke alle med seg.

  Brann øra, Østfold gjenvinning
  Foto: Sebastian Nordli
 • Skjeggkre ga prisavslag

  Et par får 408 000 kroner i prisavslag fordi det var skjeggkre i en bolig de kjøpte på Kråkerøy i Fredrikstad for 6,8 millioner kroner. I dommen fra Fredrikstad tingrett går det fram at skjeggkre gjør minimale materielle skader, men vil være sjenerende og ubehagelig for beboerne.

  Skjeggkre i limfelle
  Foto: Sindre Reinholt