Hopp til innhold

Slik kler du hunden i kulda

Det er ikke bare tobeinte som fryser i kulda, også kjæledyr blir kalde og trenger varme klær. Her får du noen tips til en varm hundegarderobe.

Hund i snøen

Det er viktig å kle godt på de firbeinte om vinteren sier Dane Hegge som driver hundebarnehage i Sarpsborg.

Foto: Scanpix

– Nå som det er kaldt ute, er det viktig å tenke på at det er forskjell på hundene. Noen har tykk pels, noen har lite pels og andre har ikke pels i det hele tatt; nakenhunder fryser veldig nå, sier veterinær Rannveig Boman.

Hun får støtte av Dane Hegge som driver hundebarnehage i Sarpsborg. Hun forteller at flere av eierne kler godt på hundene sine.

Hundeklær

Hegge anbefaler ull innerst mot pelsen.

Foto: Privat

– De blir godt kledd både i regnvær og kulde. Hunder fryser akkurat som oss. Vi tar på lue, og de tar på frakk, sier Dane Hegge.

Om vinteren er det mye som skal ordnes før hundene skal ut.

– Den ene av hundene har et fleecedekken med ulldekken under og et regndekken utenpå i tilfelle han ruller seg når han leker, sier hun.

Hundeklær

Regntett dekk.

Foto: Privat

Noen bruker hundesko

På det meste har det vært 21 hunder i hundebarnehagen.

– Det er ganske mye å holde styr på. Man må jo kle av og på dem når de er ute og inne, også er det faktisk et par her som har sko. Det er jo et prosjekt i seg selv, sier hun og understreker at det er spesielt viktig med sko.

Hundeklær

Dekk med flis.

Foto: Privat

– Det er noe lignende joggesko, med litt mindre og mykere såle, de bruker. Det brukes for beskyttelse rett og slett. De blir veldig tørre under potene, så de sprekker fort opp om vinteren. Enten må man være flink til å vaske, tørke og smøre dem, eller så bør man bruke sko, sier hun.

Såre hundepoter er en gjenganger også hos veterinær Rannveig Boman.

– Folk ringer fordi hunden plutselig har blitt halt på tur. Det kan være veisalt som irriterer potene. Går man mye på asfalt nå, så er det viktig å skylle og tørke beina på hundene ordentlig etterpå, sier hun.

– Ikke forfengelighet

Det å kle på hunden sin har fått et ufortjent dårlig rykte mener Dane Hegge.

– Man bør kle hunden sin. Selv om mange tror det er forfengelighet, så er det ikke det. Det er for å beskytte hundene, spesielt hannhundenes edlere deler bør beskyttes god, sier hun.

– Det er mange hunder som har lite hår og pels på magen og derfor er veldig utsatt. De fryser mye raskere. Når hundene er vant til å være ute, tåler de som regel mer.

Hegge anbefaler ull under et vindtett dekken, ribbestrikkede gensere og sko.

Hundeklær

Små hunder med liten pels blir ofte kaldere fordi de er nærmere bakken, forteller Hegge.

Foto: Privat