NRK Meny
Normal

Slik hedrer Marker sine innbyggere

I den lille kommunen Marker i Østfold går de nye veier for å vise at de setter pris på innbyggerne sine. Hver måned skal de nemlig trekke «månedens innbygger». Vinneren får pryde veggen på rådhuset i bygda.

Tormod Syversen

Tormod Syversen fra Marker ble den første utvalgte til å pryde rådhusveggen i Marker.

Foto: Siw Mariann Strømbeck/NRK

– Det er veldig artig og spennende. Jeg trodde ikke helt på det da jeg fikk telefonen for to uker siden, men nå henger jeg på rådhusveggen, ler månedens innbygger i Marker i februar, Tormod Syversen.

Silly Walk

Reidar Johannes Søby og Ruth Ingeborg Vaaler Thorvaldsen i Kreativiteket. Her ved skiltet som ble hengt opp for to år siden.

Foto: Siw Mariann Stømbeck / NRK

Denne måneden startet kommunen opp med markeringen i samarbeid med den lokale gruppa Kreativiteket. Sistnevnte er kanskje best kjent for å ha satt opp et silly walk-veiskilt i kommunen for to år siden.

– Vi vil gjøre stas på vanlige folk. Nå blir det 11 representanter, ettersom vi ikke hadde noen for januar, og de skal representere folket som bor her i Marker. Det kan være hvem som helst, sier Reiar Søby i Kreativiteket.

Kåringen av månedens innbygger er nemlig ikke en konkurranse basert på popularitet eller andre bragder. Det er helt tilfeldig hvem som blir valgt ut.

Tormod Syversen

Bildet på veggen til rådhuset måler halvannen ganger to meter.

Foto: Siw Mariann Strømbeck/NRK

– Det eneste kriteriet er at personen må bo i Marker. Ellers er det ingen kriterier, vi bare trekker. Så skal det sies at de som blir trukket ut selv skal få bestemme om de har lyst til å være månedens innbygger eller ikke, forteller Ruth Thorvaldsen i Kreativiteket.

For Tormod Syversen var det aldri aktuelt å takke nei til å bli presentert på kommunens hjemmesider, eller å få et halvannen ganger to meter stort bilde hengt opp på veggen til rådhuset.

– Disse folka finner på så mye morsomt og er så herlige, så da jeg ble valgt ut kunne jeg ikke si nei. Det ligger så mye jobb bak dette. Jeg hadde ikke trodd det skulle bli så mye trykk, det har blitt en del meldinger på Facebook. Men det er bare moro, forteller han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Stoppet for flere lovbrudd

  En kvinne ble tatt av politiet for å kjøre mot rødt lys i formiddag, og det fikk følger for henne: Det viste seg at hun hadde såpass mange prikker fra før at hun måtte levere fra seg førerkortet. Bilen hun kjørte var ikke forsikret, så med de nye reglene for dagsbøter for uforsikrede biler og forelegg for kjøring mot rødt lys blir dette kostbart for kvinnen i 40-årene.

 • Røkke ute av kampen om Norske Skog

  Aker ute av kampen om Norske Skogs fabrikker, det skriver Dagens Næringsliv.

  Ifølge avisa trekker Kjell Inge Røkke og hans Aker seg fra kampen om å overta Norske Skog, etter at samarbeidet med hedgefondet Oceanwood surnet.

  Kjell Inge Røkke
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix