Skeptisk til oslofolkets «fake» østfolddialekt

Magne Aasbrenn er kanskje østfolddialektenes fremste talsmann og forsvarer. Nå har han gitt ut boka «250 slengerær» og retter kritikk mot falsk østfolddialekt.

Leder i Østfold Mållag Magne Aasbrenn

Lektor og dialektforkjemper Magne Aasbrenn har gitt ut boka «250 slengerær».

Foto: Bjørn Ruud / NRK

– Alle som har vært i Syden vet at man ikke kan gå noe sted der uten å bli tilbudt falske produkter. Nå er det dessverre også falsk Fredrikstad-dialekt ute og går, sier Magne Aasbrenn, lektor og leder i Østfold Mållag.

Han er blant annet kritisk til oslofolk som vil være folkelige og snakke slik man gjør lokalt i Østfold.

– Det er dem som står for «fakinga». Det første ordet de avslører seg på er bynavnet, de sier at det er så koselig her i «Frekksta». Da røper de seg så det gjør vondt! Men det er enda verre når de sier «jentær» og «flaskær» og tror at alle substantiv i Fredrikstad ender på «ær».

Kultur i fare

Magne Aasbrenn har siden 2004 hatt en spalte i Fredriksstad Blad som heter «Slengerær». En kåserispalte om riktig og galt språk.

– Jeg prøver å få frem at fredrikstaddialekten, og østfolddialektene, er fine greier. Det er et stykke kultur som er litt i fare. Også har jeg lyst til å underholde litt, forteller han.

I boka «250 slengerær» har han blant annet tatt for seg fredrikstadengelsk, «Raymon», og ordet «døm», som betyr de eller dem.

Som å kjempe mot tyngdekraften

Men det er ikke bare østfolddialektene som står høyt i kurs hos lederen av Østfold Mållag. Han er også svært opptatt av å bruke nynorsk, blant annet på sin egen Twitter-profil.

– Jeg ser på nynorsken som fagforeningen til de norske dialektene. Hvis du ser på systemet vi har i Østfold, for eksempel med bøying av substantiv, så følger det nynorsken. Der vi har «ær», så er det som regel «ar» i nynorsken.

Har du det som et livsmål å berge østfolddialektene?

– Det er litt som å kjempe mot tyngdekraften. Livsmål høres veldig seriøst ut, men jeg vil at vi skal bli mer bevisste. Jeg tror at dialekter er på vei inn, og jeg tror at vi klarer å holde det ved like en stund til. I hvert fall i min tid, avslutter han.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Uavgjort for Sarpsborg 08

    26. runde i Eliteserien endte med uavgjort 2–2 mellom Molde og Sarpsborg 08. Sarpsborgs Jørgen Horn og Patrick Mortensen scoret gjestenes mål i Møre og Romsdal.

  • Uavgjort for FFK, tap for Moss

    Moss tapte 3-0 mot Alta i Finnmarkshallen. I Oslo ble det et målløst oppgjør mellom FFK og Grorud. FFK er sikret kvalifisering etter at Raufoss vant sin kamp i dag og med det er klare for opprykk til 1. divisjon.