NRK Meny
Normal

Sjeldne skatter frem i lyset

Fine fruer i romertiden pyntet seg med gjenstander gullsmeder sliter med å kopiere i dag. Nå tas de frem fra skjulte hvelv.

Mye tyder på at Østfold var et svært rikt samfunn i Romertiden.
Over to tusen år gamle gullsmykker er funnet her i fylket og nå skal de vises fram.

VAKRE SMYKKER: Berlokk eller på fransk «breloque» betyr hengesmykke, og er en av gjenstandene som nå skal vises frem.

Til daglig oppbevares de trygt i et hvelv på kulturhistorisk museum, nå kan du få se nærmere på en uvurderlig skatt fra begynnelsen av vår tidsregning.

Gullberlokk

2000 ÅR: En av bildene fra kulturhistorisk museum.

Foto: Kulturhistorisk museum

Mynter, smykker og andre historiske gjenstander tas nå frem for offentligheten.

– Funnet i rike kvinnegraver

Det er funnet cirka 20 eksemplarer i Norge syv av dem stammer fra Østfold. De er datert mellom år 50 til år 150.

Ingunn Røstad, arkeolog ved kulturhistorisk museum med spesialfelt tidlig romertid, forklarer at man tror dette har med en slags husfrueverdighet å gjøre, at det har vært et slags symbol på det. Spesielt er det gifte kvinner som har båret disse smykkene..

Smykkene er så fint laget at man sliter med å gjenskape de i dag.

Ingunn Røstad

EKSPERT: Arkeolog Ingunn Røstad er ekspert på romertiden og forteller at det er vanskelig for dagens gullsmeder å kopiere de gamle teknikkene.

Foto: Martin Tangen Schmidt / Nrk

Røstad forklarer at Østfold var et svært rikt samfunn under romertiden. Det er først og fremst mennesker med status i samfunnet som har eid disse smykkene.

– Det sier noe om det sosiale miljøet i Østfold på den tiden. Mest sannsynlig var det en gullsmed med et verksted som var tilknyttet en rik høvding.

– Bok for østfoldingen

Førsteamanuensis David Vogt ved kulturhistorisk museum skal lage bok sammen med Jørn Bøhmer Olsen fra Halden.

Målet er å gjøre gjenstandene mer tilgjengelige for folk flest.

David Vogt

GIR UT BOK: Førsteamanuensis, arkeologisk seksjon Kulturhistorisk museum, David Vogt, skriver bok om gjenstandene.

Foto: Martin Tangen Schmidt / Nrk

– Det eksisterer ikke så mange gode bilder av disse gjenstandene. Østfold har unike skatter som har ligget i magasinene, mange av dem i over hundre år. Østfoldingen har ikke fått se disse gjenstandene ordentlig. Hensikten nå er at ved hjelp av nye fototeknikker, kan vi ta dem frem og vise dem i all sin prakt.

Boken om Østfolds skatter kommer mest sannsynlig neste år.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Grønt skifte i norsk industri

    Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen iverksetter nå et tiltak han kaller "Prosess 21" som skal bidra til et grønt skifte i norsk industri. Han mener industrien må være med på å løse klima- og miljøproblemene våre. Norge har allerede i dag noen av verdens mest miljøvennlige industribedrifter, blant annet Borregaard i Sarpsborg sier ministeren. I dag fikk ministeren se hvilke miljøvennlige tiltak bedriften tar i bruk i det daglige arbeidet.

  • Ny smuglertrend mener tollerne

    Sju polakker ble stoppet på grensa ved Svinesund med kort tids mellomrom i helgen, alle med for mye alkohol i bilene. Sjåførene ble pågrepet og varene inndratt. Kontorsjef i Tollregion Øst-Norge, Wenche Fredriksen sier dette er en ny trend å smugle på. -Stadig oftere blir smuglervarene fordelt på flere biler slik at mengden i hver bil blir mindre. – Til sammen beslagla vi over 1200 liter alkohol i disse bilene, men i hver bil var det ca. 200 liter. – Smuglerne tenker kanskje det er enklere å slippe unna kontroller på denne måten sier Fredriksen.