Hopp til innhold

Fant 2000 år gammelt smykke

– Dagens gullsmeder klarer faktisk ikke å lage lignende smykker som dette fra eldre jernalder, sier arkeolog Tryggve Csisar.

Gullsmykke

Dette gullsmykket er 2000 år gammelt og ble funnet for 70 år siden av en privatperson i Fredrikstad. I 70 år har smykket blitt holdt skjult i en safe, men nå har Fylkeskonservatoren i Østfold fått det.

Foto: Camillla Næss / NRK

For et par uker siden fikk Fylkeskonservatoren i Østfold tildelt et funn utenom det vanlige. Smykker, perler og brukskar som er laget for 2000 år siden ble funnet av privatpersoner i Fredrikstad i 1945. Siden da har gjenstandene blitt holdt hemmelig.

Først nå fikk arkeologene vite om funnene, til stor glede.

– Dette smykket er vi utrolig glade for å få inn. Det er et fantastisk funn, det har nasjonal verdi og er en del av vår historie, sier arkeolog i Østfold fylkeskommune, Tryggve Csisar.

Han tror det finnes flere skjulte skatter der ute.

Brukskar

Dette brukskaret ble funnet i biter og satt sammen som et puslespill av privatpersonen som fant bitene. Arkeologene er imponerte over jobben.

Foto: Camilla Næss / NRK

– Vi har eksempler på at det skjuler seg mange skatter på peishyller og i loft, vi håper at folk leverer inn disse funnene, sier han.

Hengesmykket som blir kalt Gullberlokk er rundt 2000 år gammelt. I tillegg ble det funnet flere perler og et brukskar som er laget på samme tid.

Smykke

Smykke brukt i eldre jernalder.

Foto: Camilla Næss / NRK

– Det er et helt unik, fantastisk smykke som ble laget i eldre jernalder og smykket er inntakt. Det finnes kanskje 20-30 Gullberlokker i Norge i dag, og dette eksemplaret er av ypperste gullsmedkunst.

Kan få finnerlønn

Personer som leverer inn gjenstander av verdi til Riksantikvaren kan få finnerlønn.

– Når det er spesielle og sjeldne funn som har nasjonal verdi, så gir Riksantikvaren finnerlønn for å vise at staten verdsetter slike funn og for å unngå at det ikke bli omsatt på internett, forteller Csisar.

Arkeolog Tryggve Csisar.

Arkeolog i Østfold fylkeskommune, Tryggve Csisar tror funnene havner i en fremtidig utstilling på Kulturhistorisk museum.

Foto: Camilla Næss / NRK

Hvor mye som gis er det Riksantikvaren som bestemmer. Smykket som ble funnet ved Hunnfeltet i Fredrikstad og er laget mellom år 0 og 200 evt.

– Funnet bekrefter bare at dette området virkelig har vært et maktsenter og et sentralt område i Norge i forhistorien, sier Csisar som tror smykket blir å se på museum etter hvert.

– Vi skal sende smykket til Kulturhistorisk museum i Oslo og der blir det konservert, registrert og tatt vare på. Et sånt smykke vil nok komme i en fremtidig utstilling, sier Csisar.