NRK Meny
Normal

Skal lære elevene folkeskikk på skolen

Elevene i Askimskolen skal ha folkeskikk på timeplanen for å forhindre uro i skoletimene.

Virksomhetsleder i Askimskolen, Frank Westby

– Det er ikke sånn at du blir født med gode sosiale ferdigheter, mener virksomhetsleder i Askimskolen, Frank Westby.

Foto: Jon Gimmingsrud

Uro og mangel på konsentrasjon fra elevene i klasserommet, er en utfordring for mange lærere. Askimskolen vil nå sette sosiale ferdigheter, eller folkeskikk, på undervisningsplanen.

– Det er ikke sånn at du blir født med gode sosiale ferdigheter, for eksempel det å kunne lytte, være oppmerksom og vente på tur. Skolen skal og må ta ansvar for at elevene lærer dette, sier virksomhetsleder i Askimskolen, Frank Westby.

– Det er mindre struktur

Westby står bak innføringen av samarbeidslæring i grunnskolen i Askim. Metoden er hentet fra Ontario i Canada, hvor 17 lærere fra Askim har blitt kurset.

Spørsmålet blir om det er skolen som må ta på seg ansvaret for å lære elevene folkeskikk.

Tidligere ble det kanskje sett på som en selvfølge at dette var noe elevene hadde meg seg hjemmefra?

– Ja, det var det. Det har skjedd store endringer hvis man sammenligner med noen tiår tilbake i tid. Det har med samfunnsutviklingen å gjøre. Omtrent halvparten av ekteskapene ender i skilsmisse og det er mindre struktur, mener virksomhetslederen.

En vanskelig jobb for læreren

Tillitsvalgt i Utdanningsforbundet, Cathrine Aasgaard Eide, forteller at det er stadig flere barn som har behov for særskilt undervisning, og lærere får ofte en vanskelig jobb.

– Som lærer har du både ansvaret for den faglige læringen, og du ska jobbe med klassemiljøet. Undervisningen kan være vanskelig å få til når det er uro i klassen, sier Aasgaard Eide.

Hun poengterer at det hele tiden har vært et samarbeid mellom hjem og skole om elevenes folkeskikk.

– Elevene skal ut i et samfunn og da er det viktig at de har sosiale ferdigheter på plass.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Stor interesse for Moi

    Både Leicester i Premier League og Bayer Leverkusen skal være interessert i å sikre seg Mohamed «Moi» Elyounoussi (23), skriver VG. Ifølge avisa skal en av klubbene ha lagt inn bud på Basel-spilleren fra Sarpsborg.

    Mohamed Elyounoussi
    Foto: Roar Strøm / NRK
  • Trenger flere sykepleiere

    Det bør opprettes flere studieplasser for sykepleier for å hjelpe på sykepleiermangelen. Det sier leder i KS Østfold Inger-Lise Skartlien. Sykepleierforbundet har gjort en kartlegging som viser at én av fem sykepleiervakter i østfoldkommunene dekkes opp av andre yrkesgrupper. Noe må gjøres for å bedre rekrutteringen sier Skartlien.