NRK Meny
Normal

Sju Syria-farere fra samme gate i Fredrikstad

Sju menn fra Lislebyveien i Fredrikstad har reist til Syria for å kjempe sammen med terrororganisasjonen Islamsk Stat. Av de sju er en drept, to har kommet tilbake og fire er fortsatt ute.

Mideast Syria Al-Qaida Baghdadi

Ifølge TV2 har sju unge menn fra Lisleby reist til Syria.

Foto: Uncredited / Ap

Det er TV2 som melder dette. Kanalen har kartlagt ekstreme norske islamister og hvor de kommer fra. Resultatet av kartleggingen viser at Fredrikstad og spesielt Lisleby skiller seg ut.

Kartleggingen viser at den siste som skal ha reist ut er en 25-årig mann som dro i forrige måned.

Østfold skiller seg ut

Informasjonsrådgiver Martin Berntsen i PST sier til TV2 at Østfold skiller seg ut på to måter. Det gjelder både det totale antall som har reist ut og antall konvertitter. Men PST har ingen forklaring på hvorfor det er slik.

Ordfører Jon-Ivar Nygård i Fredrikstad har heller ikke noen forklaring på hvorfor såpass mange av byens innbyggere drar ut på denne måten.

– Vi har ikke vært direkte i kontakt med noen som har reist, så vi har ikke direkte kunnskap om hvorfor de reiser, sier Nygård til TV2.

Radikaliseres gjennom vennskap

Professor i statsvitenskap Peter Neumann sier til kanalen at flertallet blir radikalisert gjennom vennskap, og det stemmer godt med det som har skjedd på Lisleby. TV2 har opplysninger om at alle de sju kjente hverandre.

Kanalen har oppsøkt Lislebyveien i Fredrikstad, men har erfart at folk flest er lite interessert i å snakke om temaet. Det bor flere kristne syrere i området, og de tør ikke snakke om situasjonen.

Laster kart, vennligst vent...

De sju skal alle komme fra området rundt Lislebyveien i Fredrikstad.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Rittet stoppet på grunn av seilbåt

    Hele sykkelrittet Ladies Tour of Norway ble stoppet av bruåpning i Fredrikstad. Et brudd med fire syklister lå 21 sekunder foran hovedfeltet da brua ble stengt for å slippe igjennom en seilbåt. – De skal ha fått beskjed om dette, sånn jeg forstår det er det utenfor vårt ansvarsområde så lenge vi har gitt beskjed, sier teknisk rittleder Sondre Sørtveit til HA.

  • Klager på nei til felling av ulv

    Østfold Bondelag klager til Miljødirektoratet på fylkesmannens nei til skadefelling av en ulv. I klagen trekker de fram at 11 sauer ble tatt på innmarksbeite i Halden i jul og tidlig i august kom en ulv seg innenfor rovviltgjerder i Rakkestad og tok en sau. Fylkesleder i Østfold bondelag, Svend Arild Uvaag mener ulven må felles for å forebygge at flere husdyr blir tatt

    Ulv tok sau i Halden
    Foto: Lotte Olsen/NRK