NRK Meny
Normal

Sinte bønder satte ministeren i gapestokk

Østfold bondelag plasserte en mann med maske av landbruks- og matminister Jon Georg Dale i gapestokken. Den symbolske handlingen ble gjort for å vise avsky mot regjeringen.

Sinte bønder med ministeren i gapestokk

Bøndene i Østfold starter torsdag morgen sine markeringer med å plassere en maske av landbruks- og matminister Jon Georg Dale i gapestokken i Gamlebyen i Fredrikstad.

Foto: Bengt-Eigil Ruud/NRK

Markeringen er en del av en landsomfattende aksjon bøndene startet opp torsdag morgen.

Styremedlem Tor Jacob Solberg i Østfold bondelag sier bønder over hele landet er lei av regjeringens landbrukspolitikk.

– Nå må det ropes. Vi har en fremtid som vi må kjempe for og vi ønsker å gjøre en ordentlig jobb, sier han.

Markerer over hele landet

Anders Felde

Bondelagsleder i Sogn og Fjordane, Anders Felde, sier at bøndenes markeringer ikke vil gå utover forbrukerne.

Foto: Bård Siem / NRK

Etter at det tirsdag ble brudd i forhandlingene mellom jordbruksorganisasjonene og staten, skal jordbruksoppgjøret nå til behandling i Stortinget 16. juni.

I Sogn og Fjordane aksjonerte bøndene med en traktorkolonne på E39 i Breim i Gloppen i retning Sandane fra klokka 10.

Bondelagslederen i Sogn og Fjordane sier aksjonene ikke vil gå utover forbrukerne.

– Forbrukerne er våre viktigste allierte, så det kommer ikke til å gå veldig hardt utover folk flest, sier bondelagsleder i Sogn og Fjordane, Anders Felde, til NRK torsdag.

Det kan også ventes flere andre markeringer fra bøndene i tiden fremover.

– Vi kommer nok til å markere fremover nå, det blir en viss oppmerksomhet rundt landbruket. Den måten de produserer mat på, skal vi prøve å profilere i de dagene som kommer, sa Lars Petter Bertnes i Politisk kvarter på NRK P2 torsdag.

Pressekonferanse om jordbruksoppgjøret

En traktor med bilde av landbruks- og matminister Jon Georg Dale sto parkert utenfor Landbruks- og matdepartementet i Oslo tirsdag ettermiddag.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Bøndene henger etter

Statens tilbud i årets oppgjør har en høyere ramme enn sluttresultatet som Bondelaget aksepterte i fjor og året før, men langt under årets krav på 1,45 milliarder kroner.

Tor Jacob Solberg i Østfold bondelag er klar for å kjempe.

– Dale og den norske regjeringen har gjentatte ganger prøvd å sabotere den norske landbruksmodellen og det blir vi sterkt provoserte av, for det er snakk om fremtiden vår.

Solberg mener bøndene henger etter resten av samfunnet når det gjelder lønnsutvikling.

– Vi bønder blir bedt om å moderere oss, men vi er noen av de mest moderate i hele samfunnet. Vi tjener rundt 180.000 kroner mindre enn andre grupper for å jobbe like mange timer. Det er en utvikling vi ikke kan ha videre. Vi krever lønn i kroner og ikke bare en lek med prosenter, sier han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Greåker øker tabell-ledelsen

    Greåker innebandy slo Sveiva 8–5 i toppoppgjøret i innebandyens eliteserie i dag. Laget leder serien, fem poeng foran Sveiva på andreplass. Fredrikstad-laget Slevik ligger på tredjeplass, seks poeng bak Greåker, men med en kamp mindre spilt.

  • Sendt til sykehus etter ulykke

    Føreren av en bil som kolliderte med et tre på Vikaneveien i Fredrikstad er nå ute av bilen. Politiet skriver på Twitter at føreren er ve bevissthet og blir kjørt til sykehuset Østfold Kalnes.