NRK Meny
Normal

– Ryker Brasil ut tidlig, blir det nasjonal tragedie

Men noen tragedie i VM-vertslandet tror ikke mannen bak forskergruppen Brasil på.

Trond Heitmann

Trond Heitmann er lidenskapelig opptatt av landet Brasil. Når fotball-VM sparkes i gang torsdag, er han overbevist om at landet også kan glede seg over gode sportslige resultater.

Foto: Espen Torgersen / NRK

– Brasil er det beste laget og har alltid vært det beste laget, ler forsker Trond Heitmann

– Du er ikke litt inhabil nå?

– Litt inhabil. Men de har kapasitet til det og har vist bra spill i det siste. Men jeg har en god følelse, sier han.

Vi møter forskeren på Høgskolen i Østfold. I lokalene på Kråkerøy, vegg i vegg med Fredrikstad stadion, er det kun en kaffekopp som viser at det jobber en Brasil-supporter ved skolen. Lillestrøm-skjerfet i bakgrunnen er hans norske alibi.

LES OGSÅ:

Flytter til Brasil for å samle inn data

Høgskolen i Østfold

Ved Høgskolen i Østfold leder Trond Heitmann arbeidet med 'Brasil forskergruppen'

Foto: Espen Torgersen / NRK
Neymar

Neymar kan bli en viktig brikke for at Brasil oppnår VM-suksess.

Foto: EVARISTO SA / Afp

Han kan mye om landet, og når VM er over, tar han med seg familien til Brasil og bosetter seg der i et halvt år for å samle inn data til Brasil-prosjektet. Det er landet som står hans hjerte nær. Fotballen kommer på en god andreplass.

– Jeg har faktisk ikke vært på noen kamper. Det har ikke passet de gangene jeg har vært der, forteller han.

Men han vet at dersom det går dårlig med fotballaget, så blir det en tung tid i landet.

– De må nok vinne, så de har et kjempepress. Ryker de ut tidlig, blir det nasjonal tragedie. Tragedien da de tapte VM på hjemmebane sist henger fortsatt i. Det er et nasjonalt traume om det ikke går, sier han.

– Og hvis de ikke vinner, hvor ille kan det bli?

– Det kan ikke gå skikkelig galt, om det er militærkupp du tenker på. Det kan vi avskrive. Men jeg er glad jeg ikke er 22 år og skal spille der og føle at 200 millioner mennesker setter sin fremtidstro i dem.

(Artikkelen fortsetter under)

Heia Fotball har laget 32 podkaster, et om hvert VM-lag.

VM-gull er den eneste målestokken

Sportslig suksess er også faktoren som avgjør om brasilianerne ser på hele arrangementet som en suksess. Går det galt, så blir det hele sett på som en flopp

– Da vil det ha en emosjonell dimensjon, det å bruke så mange milliarder på en flause. Det er helt klart viktig for dem at det går bra med landslaget.

– Så dette verdensmesterskapet måles ene og alene i sportslig suksess?

– Ja, det skal klaffe sportslig. De taklet det ikke i 98, og det var et stort problem. Jeg håper bare ikke det blir finaletap mot Argentina. Det er skrekkscenarioet. Jeg har engelsk bestemor, så jeg håper jo at Argentina blir slått ut tidlig av England, ler han.

Demonstrasjoner i Sao Paolo

Demonstrantene satte fyr på søppel og andre gjenstander for å hemme trafikken.

Foto: NELSON ALMEIDA / Afp

Brasil har vært preget av demonstrasjoner i tiden før VM. Senest i går satte rundt 150 demonstranter fyr på diverse gjenstander for å hemme trafikken i São Paulo.

Dette gjorde de for å støtte streikende arbeidere i byen. Politiet svarte med tåregass og elektrosjokkvåpen. Men når fotballen kommer i fokus, tror Heitmann at mye kommer til å roe seg.

– Fotballen er viktig for folket i Brasil, og de kommer nok til å samle seg om kampene, men det kommer til å bli demonstrasjoner, det gjør det. En annen ting rundt dette er jo at det er noen som har begynt å utnytte seg av situasjonen og streiker for ting som ikke alle jobber for. Det blir ikke så ille når det kun er 150 personer som står for en ting, mener han.

LES OGSÅ:

Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: