Hopp til innhold

Kjosås om regidebuten: – En oppgave jeg ikke kan si nei til

Frank Kjosås debuterer som regissør for eventyrfortelling om Olav den hellige når han tar seg fri fra arbeidene med The Book of Mormon i sommer.

Frank Kjosås på Stjernekamp

Frank Kjosås har gjort en rekke roller på teater, film og tv. Her er han som gjestedommer i underholdningsprogrammet Stjernekamp.

Foto: Julia Naglestad / NRK

– Jeg har jobbet så intenst som skuespiller i så mange år. Det er noe ved å utfordre seg selv og oppdage hvordan teateret er fra den andre siden. Så vil jeg nok raskt merke om dette er noe jeg har talent for, sier Kjosås til NRK.

Frank Kjosås

Frank Kjosås vant Gullruten for sin rolle i Halvbroren i 2013. Nå vil han prøve seg som regissør.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Frank Kjosås er kjent fra en rekke teater-, film- og tv-roller. Blant annet fra NRK-seriene «Kampen om tungtvannet» og «Halvbroren», som han ble belønnet med prisen for beste mannlige skuespiller under Gullruten i 2013.

Med stykket «Olav den Heldige: Genesis» kan han for første gang sette tittelen regissør ved siden av navnet sitt på plakaten.

– Dette er definitivt noe jeg har lyst til å prøve meg på. Det var en oppgave jeg ikke kunne si nei til, fordi det handler om en regidebut. Jeg har bare vært regiassistent på teateret én gang før, sier han.

Intens prøveperiode

35-åringen fra Øystese er i disse dager travelt opptatt som skuespiller på flere fronter.

Onsdag spiller han siste forestilling i oppsetningen Songfuglen, og han er aktuell i rollen som 15 år gamle Christopher i Det merkelege som hende med hunden den natta.

I tillegg er han i sin fjerde uke med prøver på oppsetningen The Book of Mormon ved Det Norske Teatret.

Musikalen hadde premiere på Broadway i 2011, og ble senere satt opp også på West End i London. Den norske versjonen har premiere i september, med Kjosås og Kristoffer Olsen i hovedrollene.

– Nå går vi inn i en intens prøveperiode, så tar vi fri i sommerferien for å samle tankene. Jeg vil bruke perioden i Sarpsborg så mye til ferie som jeg kan. Vi får være ute, det er hyggelige folk og det er et fint sted, sier Kjosås.

Olav den Heldige

Forestillingen Olav den Heldige har blitt spilt i landlige omgivelser i Landeparken i Sarpsborg de siste årene.

Foto: Sebastian Nordli / NRK

Skal ikke spille selv

Stykket Olav den Heldige har blitt spilt i Landeparken i Sarpsborg de siste årene. Det har frem til nå tatt for seg livet til Olav den hellige, som var Norges konge fra 1015 til 1028, på en humoristisk måte.

Patrick Stenseth

26 år gamle Patrik Stenseth er full av lovord om den ferske regissøren til Olav den Heldige.

Foto: Petter Larsson / NRK

Denne sommeren ønsker skaperne å bevege seg mer over i eventyrlandskapet.

Fortellingen er basert på en idé av sarpingen Patrik Stenseth. 26-åringen forteller at han har hatt Kjosås som et av sine forbilder siden han selv startet som skuespiller.

– Frank har erfaringer fra hovedscenen ved Det Norske Teatret og har jobbet med store nasjonale og internasjonale regissører. Han har forutsetninger til å kunne bli en god regissør, med god smak, god sans for humor og nyansert estetisk sans, skryter han.

Men de som håper på å få se Frank Kjosås i Olav sin skikkelse, blir trolig skuffet. Det blir kun regi på skuespilleren.

– Jeg ble spurt om å ta en rolle, men det vil jeg helst unngå. Jeg vil ha muligheten til å se hvordan forestillingen utvikler seg gjennom spilleperioden, og finne ut av hvilken retning vi skal gå, avslutter han.