NRK Meny
Normal

– Rydd opp i feilinformasjon

Støttegruppen etter Scandinavian Star-katastrofen hadde med seg en lang liste med krav til en forestående gransking da de møtte Stortingets presidentskap.

Scandinavian Star

KRAV: Støttegruppa etter fergeulykken har flere krav til Stortinget. Torsdag la de frem en liste for Stortingets presidentskap.

Foto: JOAKIM ROOS / AFP

Bakgrunnen for møtet er Stortingets vedtak om å opprette en parlamentarisk gransking av ulykken for vel 25 år siden.

136 nordmenn døde

I januar bestemte Stortinget at en uavhengig granskningskommisjon skal gå gjennom brannen på nytt.

Martin Kolberg

UBESVART: Martin Kolberg i kontrollkomiteen sa i januar at det er for mange ubesvarte spørsmål.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Brannen krevde 159 menneskeliv, 136 norske var norske.

– Det er for mange store og vanskelige spørsmål som ikke er besvart. Forrige gang Stortinget behandlet saken, ble den ikke behandlet på et fullverdig grunnlag, sa Kontrollkomiteens leder, Martin Kolberg (Ap).

Flere pårørende håper at en ny gransking kan gi svar.

Torsdag møtte de Stortingets presidentskap. Det er presidentskapet som har oppgaven med å oppnevne granskingskommisjonen og gi den mandat.

"Scandinavian Star"

NYE SVAR: Støttegruppa håper på nye svar etter brannen som tok 159 menneskeliv.

Foto: Dalsnes, Tor Arne / SCANPIX

Ønsker evaluering av politiets etterforskning

Støttegruppen krever blant annet at det blir ryddet opp i det de etterlatte og pårørende mener er feilinformasjon til Stortinget om brannen, kommer det fram i et brev til presidentskapet.

Et annet kjernepunkt er hvorfor gjentatte gjenopptakelsesanmodninger i tiden etter 1996 er blitt avvist mens politiet samtidig har gjenopptatt etterforskningen.

Støttegruppen ønsker også en evaluering av politiets etterforskning og av rettighetene til de skadelidte.

Også temaer som eierskap og operasjon, brannforløpet og forhåndskontroll kan inngå i mandatet, anbefaler støttegruppen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • To anmeldt for promillekjøring

    En kvinne ble anmeldt for promillekjøring i Vestbygda i Onsøy i Fredrikstad lørdag kveld. Blåseprøven viste 1,2 i promille, og kvinnens førerkort ble dermed beslaglagt. Ved 3-tiden natt til søndag ble en mann i 40-årene tatt for promillekjøring på Kråkerøyveien i Fredrikstad. Det ble tatt blodprøve, og mannens førerkort ble tatt i beslag, opplyser politiet på Twitter.

  • Berusede menn fikk marsjordre

    Mange berusede menn oppførte seg så dårlig i Østfoldbyene natt til søndag at de ble bortvist fra sentrum av politiet. I Fredrikstad fikk sju menn beskjed om å fjerne seg fra sentrum, mens én ble bortvist fra et utested. I Halden ble to menn bortvist fra sentrum. Det samme gjaldt en mann i Moss. I tillegg ble en mann i Moss satt i drukkenskapsarresten etter å ha utført skadeverk på en eiendom. Også i Rakkestad fikk to berusede menn beskjed om å fjerne seg fra sentrum etter en krangel på et utested.