NRK Meny
Normal

Saugbrugs stoppet i en uke

Saugbrugs i Halden har denne uka latt papirmaskinene stå og kuttet 10 000 tonn i papirproduksjonen på grunn av svak etterspørsel.

Norske Skog Saugbrugs

Svakt marked for SC magasinpapir gjør at Saugbrugs i Halden har utvidet vedlikeholdsstoppen i år til en hel uke.

Foto: Rainer Prang / NRK

Norske Skogs fabrikker i Europa skal kutte ned på magasinpapirproduksjonen med 75 000 tonn i år.

- Saugbrugs produserer kun magasinpapir og tar nå ut rundt 10 000 tonn SC-magasinpapir inneværende uke, forteller informasjonssjef Erik Sandersen til NRK.

Den årlige vedlikeholdsstoppen er normalt på 3-4 dager ved bedriften, men i år er stoppen utvidet til en uke på grunn av svak etterspørsel i markedet etter SC magasinpapir.

Vil ikke bygge opp papirlager

Ved Norske Skog Saugbrugs i Halden produseres det rundt 540.000 tonn magasinpapir i året. 99 prosent eksporteres.

I tillegg til kuttene i magasinpapir skal Norske Skog i Europa i år skjære ned med 200 000 tonn i sin avisproduksjon.

Erik Sandersen

Svak etterspørsel for magasinpapir har ført til at Norske Skog to ganger i år har kuttet tilsammen 20 000 tonn papir, forteller Erik Sandersen.

Foto: Norske Skog

Selskapet utelukker ikke at kuttene kan bli mer omfattende i løpet av året, avhengig av etterspørselen i markedet.

- 1. kvartal er normalt en periode med svak etterspørsel. Vi har før denne stoppen vi har hatt denne uka tatt ut rundt en tilsvarende tonnasje fordi våre kunder opplever annonsesvikt i sine publikasjoner, og derfor heller ikke selv ønsker å bygge lager av papir, sier Sandersen.

Vedlikehold og utdannelse

De ansatte i papirfabrikken deltar i omfattende vedlikeholdsarbeide, og mange er også deltakere i den interne kompetansehevingen som pågår i bedriften.

Hvor lang tid fremover det vil bli stille i markedet kan verken Norske Skog Saugbrugs eller analytikere generelt spå noe om.

- Vi er jo en del av lavkonjunkturen som alle kjenner best som finanskrisen, og heller ikke vi kan gjøre annet enn å følge utviklingen an, sier Erik Sandersen til NRK.

Les også:
Mulig produksjonskutt ved Saugbrugs
Byggekrisa presser tømmerbransjen

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Vil ha forbud mot gummigranulat

    SV vil ha forbud mot å bruke gummigranulat på kunstgressbaner innen 2023. Det skriver Smaalenenes Avis. Stortingsrepresentant fra Østfold SV, Freddy Øvstegård, sier til avisa at det er helt krise at tonnevis med plast ødelegger miljøet og renner ut i hav og drikkevannskildene.

    Granulat i hand
    Foto: Ingrid Telset Heltne / NRK
  • Advarsler til russen

    Politiet melder om nok en natt med mye støy fra russen. 10 russ fikk advarsel på grunn av for høy musikk, 3 ble bortvist og én buss fortsatte å støye, slik at politiet måtte ta med seg en viktig kabel til anlegget. Nå er det ikke mulig å spille musikk fra russebussen, skriver politiet på Twitter.