Hopp til innhold

Satt fengslet i 319 dager mistenkt for mordbrann – nå er han frifunnet

Tingretten kritiserer politiet for å ha låst seg til ett spor i etterforskningen.
– Har krav på en betydelig oppreisning, sier forsvareren.

Brann i Smedgata i Mysen

OVERTENT: Det brant kraftig i boligen i Mysen i fjor sommer. En mann i 40-årene ble pågrepet samme dag som brannen brøt ut, men nå er han frifunnet i tingretten.

Foto: Privat

– Dommen er gjennomsolid og veldig gledelig lesning. Dette er et eksempel på hvor viktig det er med domstolene og å være kritisk til politiets arbeid, sier advokat Harald Otterstad til NRK.

Hans klient, en mann i 40-årene, stod tiltalt for å ha tent på et hus i Smedgaten i Mysen i fjor sommer. Det var åtte personer i boligen da den brant.

«En eller flere av personene i bygget kunne lett ha omkommet dersom brannen ikke var blitt oppdaget og varslet i tide», står det i tiltalen.

I retten ba statsadvokat Per Egil Volledal om at mannen skulle dømmes til fire års fengsel og til å betale snaut 10 millioner kroner i erstatning.

En enstemmig tingrett valgte imidlertid å frifinne mannen.

– Jeg har foreløpig ingen kommentar til dommen. Jeg må lese grundig gjennom den før vi tar stilling til noe, sier Volledal.

Retten skriver i dommen at det er mulig at mannen sto bak brannen, men de har ikke funnet tilstrekkelige bevis for det.

– Nydelig opplevelse

Den tiltalte mannen ble pågrepet av politiet samme dag som brannen og har siden sittet varetektsfengslet i 319 dager.

– Han har sittet der og hatt en ti tusen prosent klar oppfatning om at han ikke har gjort det han var siktet og etter hvert tiltalt for. Han har hatt det skikkelig ille, sier Otterstad.

Advokaten sier at han har anket varetektsfengslingen gjentatte ganger og at den nå frifunne mannen har følt fengslingen som et overgrep.

– Derfor er det en tilsvarende nydelig opplevelse å lese en sånn dom, sier han.

Politiet får kritikk

I dommen gir retten politiet kritikk for å ha låst seg til sporet om at det var tiltalte som sto bak brannen.

Retten påpeker at undersøkelsene av tiltaltes klær og bosted, og andre etterforskningsskritt, er gjennomført uten at de ga resultater som knyttet tiltalte til brannen.

Brann i Smedgata i Mysen

Det var åtte personer til stede i boligen da den begynte å brenne i fjor sommer. Mannen ble derfor tiltalt etter mordbrannparagrafen.

Foto: Privat

Undersøkelser av to tennvæskeflasker som ble funnet på stedet viste ingen spor av fingeravtrykk eller DNA. Likevel fastholdt politiet og statsadvokaten teorien om at tiltalte hadde tent på brennbar væske.

Først mot slutten av rettssaken ble tiltalen endret til at han hadde tent på et teppe og/eller brennbar væske.

«Etter rettens oppfatning forsterker dette inntrykket av at etterforskingen har vært låst til et spor om at tiltalte har tent på, uten å holde andre muligheter åpne», heter det i dommen.

NRK har ikke lykkes i å få en kommentar fra Øst politidistrikt fredag.

Reagerte med gledeshyl

Mannen var også tiltalt for kroppskrenkelse og for å ha kjørt bil uten gyldig førerkort.

Retten mente at han burde dømmes til 14 dager betinget fengsel for disse punktene, men valgte å ikke straffe ham fordi han allerede hadde sittet nesten 11 måneder i varetekt.

Harald Otterstad

Advokat Harald Otterstad sier det var en befrielse å lese dommen som frikjente hans klient for å ha tent på bygget.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

Otterstad sier det var en sterk opplevelse å gi mannen beskjed om at han var frifunnet.

– Det var et sammenhengende gledeshyl som varte i tre minutter. Nå må vi først avvente om dommen ankes, men jeg blir overrasket om påtalemyndigheten vil investere i denne saken. Blir dommen stående, noe jeg tror, så har han krav på en betydelig erstatning, sier Otterstad.