NRK Meny
Normal

Tre syke av samme legionella-bakterie

Folkehelseinstituttet har nå påvist at tre av dem som ble syke av legionellasmitte i Østfold, var angrepet av bakterier fra samme stamme.

Legionella
Foto: NRK

Pasientprøvene viser en bakteriestamme identisk med bakteriene som ble funnet hos Borregaard, men Folkehelseinstituttet sier fremdeles at det er for tidlig å trekke konklusjonen at smitten kommer fra Borregaard.

- Når det gjelder konklusjonene med hensyn til smittekilde og de ansvarsforhold som følger av dette, må Borregaard naturlig nok avvente de konklusjoner som myndighetene trekker, opplyser Borregaard i en pressemelding.

Tre mulige smittekilder

Fungerende divisjonsdirektør i Folkehelseinstituttet, Ingeborg Aaberge, sier de nå har tre mulige smittekilder.

Disse er Borregaard i Sarpsborg og Fredrikstad-bedriftene Kronos Titan og Veolia.

- Ved Kronos Titan har det vært tatt prøver som indikerer at det er legionella-bakterier der, men der er det foreløpig ikke svar på dyrkningsprøver. Hos Veolia i Fredrikstad har man også en positiv pcr-prøve på legionella, men ikke noe resultat på dyrkning enda, sier hun.

- Pasientene har blitt syke over et langt tidsrom. Ingen vet nøyaktig når smittekilden var aktiv, og da blir det komplisert. De to første som ble syke, fikk man heller aldri tatt bakterieprøver av., sier Aaberge.

Derfor kan det bli umulig å si hvem de ble smittet av.

Borregaard

På Borregaard pønsker de ut nye tiltak mot farlig smitte.

- Vi må øke vår forståelse på hele dette området her når vi gjør et slikt funn til tross for så omfattende tiltak som er iverksatt. Økt kunnskap er det beste utgangspunktet for å treffe tiltak, sier informasjonsdirektør ved bedriften, Dag Arthur Aasbø.

Scrubberanlegget som var smittekilden i 2005, stengt.

Borregaard har ytterligere to scrubbere, og her utføres det prøvetaking og desinfisering ukentlig, opplyser folkehelsa.

Flere prøver skal analyseres

Sarpsborg og Fredrikstad kommune har kartlagt i alt 15 bedrifter med innretninger som kan spre legionella.

I prøver fra Nordic Paper i Sarpsborg er det påvist sykdomsfremkallende legionellabakterier, men de tilhører en helt ulik bakteriestamme.

Nordic Paper er også stengt på grunn av ferieavvikling.

Det er tatt nye prøver, og anlegget blir nå desinfisert.

- Oppstart etter ferien er planlagt til mandag 4. august, men det forutsettes at prøven som tas før oppstart, er negativ, opplyser Folkehelseinstituttet.

Prøver skal tas hver uke, slik som ved Borregaard.

Videre etterforskning

Folkehelsa mener det fortsatt er for tidlig å si noe sikkert om kilden til utbruddet som har smittet seks personer. Av disse er to døde.

Det er ikke meldt om noen flere tilfeller av legionellasykdom siden den siste pasienten ble syk den 11.juli.

Folkehelseinstituttet fortsetter etterforskningen i samarbeid med Sarpsborg og Fredrikstad kommune.

De skal nå kartlegge hvor pasientene har beveget seg , samt vær- og vindforholdene i den aktuelle perioden.

- Dette arbeidet er omfattende og kommer til å ta tid, sier divisjonsdirektør Aaberge i folkehelsa.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Dårligere for Borregaard

    Borregaardkonsernet leverte et dårligere resultat for andre kvartal i år, sammenlignet med i fjor, skriver Dagens Næringsliv. Resultatet endte på 159 millioner kroner før skatt, var 34 prosent lavere enn i andre kvartal i fjor. Resultatet er preget av prispress, tøff konkurranse og økte kostnader, opplyser selskapet.

    Borregaard fra lufta
    Foto: Sebastian Nordli/NRK
  • Drukningsulykke i Rygge

    En livløs mann ble oppdaget i vannet på Festestranda i Rygge rett før klokka 14, skriver Moss Avis. Et vitne sier at tre personer kastet seg i vannet og fikk ham på land hvor det ble startet livredning. Mannen ble hentet med luftambulanse. Mannens tilstand er ikke kjent, ifølge politiets operasjonssentral.