NRK Meny
Normal

Åtte års krangel med Strømstad kommune

Et norsk ektepar, som er truet med riving av huset sitt til 10 millioner i Strømstad, saksøker kommunen.

Strømstad kommune

KOMMUNEN SAKSØKT. Et åtte år langt mareritt ser ut til å ende i rettsapparatet kommende høst. Norsk ektepar er tvunget til å rive et hus de opprinnelig fikk godkjenning for av Strømstad kommune til å bygge.

Foto: Rainer Prang / NRK

Problemene for det norske ekteparet Geir og Anne Nielsen har ballet på seg over en åtte års periode.

I 2004 bad ekteparet om å få lov til å bygge nytt hus i Båtviken i Strømstad, der de hadde måttet rive et annet hus fullt av mugg.

Kommunen sa ja, huset ble bygd - og så startet marerittet.

Les også:

Bygde ulovlig

Da huset fikk byggetillatelse klagde en av naboene, og pekte på at verken huset som var bygd eller huset som var revet, noensinne skulle ha vært reist.

Årsaken var at området, ifølge reguleringsplanen, ikke kan bebygges.

Kommunen trakk tilbake byggetillatelsen, men da stod huset allerede ferdig.

I krangelen etterpå har det dels fremkommet at ekteparet Nielsen startet bygging, før klagefristen på byggetillatelsen hadde gått ut.

Paret innhentet imidlertid råd fra kommunen underveis, der de ble beroliget med at deres hus kunne regne med byggetillatelse, ifølge svenske medier.

Deler av huset skulle rives

For å justere litt på det uheldige i saken, bestemte Strømstad kommune seg for noen år tilbake å finne en "mellom-løsning".

Det ble laget en ny reguleringsplan, der deler av huset kom innenfor området som kunne bebygges, mens en annen del av huset havnet utenfor - og følgelig måtte rives.

Både ekteparet Nielsen og naboen klagde på vedtaket, og den nye kommunale planen ble underkjent.

Saksøker kommunen

Strømstad kommunes Miljø- og byggnemd bestemte seg i januar i fjor for at hele huset skulle rives, men så langt har ikke ekteparet Nielsen funnet grunn til å gjennomføre rivingen.

Parallelt med at den svenske kronofogden har fått i oppdrag av kommunen å sørge for at huset rives, forbereder nå paret seg på å saksøke kommunen for sju millioner kroner.

Geir og Anne Nielsen har anket beslutningen om at kronofogden skal rive huset, og det håper at rivingsspørsmålet legges på is, i og med at rettssaken starter til høsten.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Onsøy vant Golf NM

    Kvinnelaget til Onsøy Golfklubb vant NM i Golf 1. divisjon. NM ble arrangert på Onsøy Golfbane i helgen. På laget var Jannicke Flesland, Amalie Valle og Ning Kheawsalab. Det er Fredriksstad Blad som skriver dette. Men det er ikke sikkert at klubben har nok spillere til å delta i eliteserien.

  • Politiet hentet hund i varm bil

    Politiet måtte ta en hund ut av en varm bil i Moss i kveld. Hunden var i god form, men politiet får ikke kontakt med eieren. Nå er hunden overlatt til SOS Veghjelp.