NRK Meny
Normal

Roser Høyre for u-svingen

Høgskolelektor i statsvitenskap, Geir Tufte, er imponert over måten Høyre snudde i saken om styringsmodell i Moss.

Geir Tufte

Førstelektor Geir Tufte sier han forstår at Høyre i Moss nå har snudd.

Foto: Høgskolen i Østfold

– Jeg synes det er både modig og ærlig, slik denne saken utviklet seg i den offentlige debatten i Moss. Motstanden har vært veldig påtakelig. Det er bra at partiet hører på opinionen.

Det sier Geir Tufte til NRK.no. Han er førstelektor i statsvitenskap ved Høgskolen i Østfold.

Bakgrunnen for uttalelsen er at Moss Høyre har snudd i parlamentarismesaken. Det vil si at det ikke blir en parlamentarisk styringsmodell i byen.

– Vi har vært rakrygget

Ordfører i Moss, Tage Pettersen

Tage Pettersen sier partiet ikke ga etter for press.

Foto: Anders Winlund / NRK

Men sittende ordfører avviser at det er motstanden i byen som har ført til at de har snudd.

– Ga dere etter for presset?

– Nei, vi har vært rimelig rakrygget i den stormen vi har stått midt i i ganske mange uker. Konklusjonen i Moss Høyre ble trukket ut fra våre egne argumentasjoner, sier Tage Pettersen fra Høyre.

Les også: Det blir ikke parlamentarisme i Moss

– Når de ikke hører på opinionen, handler det ikke bare om partipolitikk da?

– Det handler om partipolitikk, i veldig høy grad. Høyre har ordføreren, og de skylder velgerne å gjøre det de kan for å holde fast på at partiet skal ha ordføreren. De var tydelige på det under valgkampen, at de ville ha Tage Pettersen som ordfører. Det var fanesaken for dem, sier førstelektoren.

Les også: Enige om politisk samarbeid i Moss

Handler om partiet

Argumentasjonen til Høyre er at modellen blir dyrere enn forutsatt, i tillegg til at de ikke er garantert å få både ordføreren og byrådslederen.

Sittende ordfører Tage Pettersen fra Høyre mener det er naturlig at partiet hans også får ordføreren, i og med at de har så høy oppslutning. I en parlamentarisk modell har ordføreren begrenset makt. Det viktigste for et parti er å ha byrådslederen. Ordføreren blir i større grad byens ansikt utad.

– Politikk i et moderne demokrati, det er partipolitikk. Det er helt på det rene. Men så er det jo sånn at partipolitikk bunner ut i hvilket hvordan et godt samfunn skal se ut. Og politikerne tenker at «hvis vi får det som vi vil, er det ikke bare bra for partiet – det er også bra for samfunnet», sier Geir Tufte.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Elger ved E18

    To vandrende elger har ført til at E18 ved Homstvetkrysset er stengt i en kort periode, mens politiet prøver å få kontroll på dyrene.