NRK Meny
Normal

Rømt smugler kan få ett års fengsel

Den polske smugleren som ble tatt i Råde tirsdag er varetektsfengslet i fire uker.

Smugler pågrepet i Råde

Mannen ble pågrepet etter en intens politijakt i rundt fire timer.

Foto: Martin Tangen Schmidt/NRK

Mannen stakk av fra tollkontroll på Svinesund tirsdag morgen, og det ble senere funnet rundt 1 000 liter alkohol og nærmere 5 000 sigaretter i bilen han kjørte.

Torsdag ble han fremstilt for fengsling i Halden tingrett, og politiet fikk medhold i å holde mannen i varetekt i fire uker på bakgrunn av unndragelsesfare.

Ifølge politiadvokat John Skarpeid risikerer polakken rundt ett års fengsel, på grunn av flere forhold.

– Han er tidligere utvist fra Norge, men kom tilbake. Dette er noe politiet reagerer strengt på, forteller Skarpeid til NRK.no.

Storstilt politijakt

Et titalls politipatruljer, helikopter og hundeekvipasjer deltok i søket etter smugleren tirsdag. Etter en intens politijakt i rundt fire timer ble han pågrepet på et jorde i Råde.

– Det er en hundepatrulje som har pågrepet en person vi har grunn til å tro er rett gjerningsmann. Han var god og sliten da han ble pågrepet, vi har jaget ham gjennom skogen i fire timer. Vi ble nødt til å bruke hund under pågripelsen og mannen ble påført mindre skader i beinet, sa operasjonsleder Paul Horne til NRK.no tirsdag.

Torsdag tilsto mannen å ha satt falske skilter på bilen han kjørte, og å ha smuglet. Han nektet imidlertid for at bilen var overlastet, men ifølge politiet var bilen han kjørte over ett tonn for tung.

– Han kjørte en bil med tillatt totalvekt på 1 600 kilo, men da den ble kontrollert veide den 2 700 kilo, opplyser politiadvokat John Skarpeid.

– Dette regnes som svært trafikkfarlig.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Sjekket hundrevis av kjørende

    265 bilister ble tatt i UP-kontroller på Østlandet under gårsdagens Speed Marathon. Norsk utrykningspoliti var i går med på den europeiske storkontrollen for andre gang, og kontrollerte 1239 biler i landet. I UP-distrikt Øst, som dekker østlandet og innlandet, gjennomførte UP 405 kontroller.

    UP på Hjelset
    Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK
  • Går for science-linje igjen

    Fylkestinget har vedtatt å ha to science-linjer på Greåker videregående skole igjen. Tallet på studieplasser ble kuttet fra 60 til 30 i fjor, men en underskriftsaksjon fikk nok respons til at fylkestinget måtte behandle et forslag. I dag var det et enstemmig fylkesting som doblet skoletilbudet igjen.