Hopp til innhold

Risikerer skyhøyt erstatningskrav

Moren hadde alkohol- og rusproblemer i tillegg til psykiske problemer. Hun ble fratatt fem barn, men den sjette og eldste jenta i familien fikk aldri hjelpen hun hadde krav på av barnevernet.

Sarpsborg rådhus

Nå er Sarpsborg kommune dømt til å betale saksomkostninger på over åtti tusen kroner. Tingretten har også slått fast at kommunen er erstatningsansvarlig overfor den nå 32 år gamle kvinnen, som aldri fikk den hjelpen hun hadde krav på.

Foto: Rainer Prang / NRK

Sarpsborg tingrett har gitt den nå 32 år gamle kvinnen medhold i at kommunen burde grepet inn da hun ble utsatt for omsorgssvikt.

Kommunen er dømt som erstatningsansvarlig, og risikerer nå krav på flere millioner kroner.

Minimum 3 mill. i erstatning

Sarpsborg kommune er også dømt til å betale saksomkostninger på over åtti tusen kroner.

Sakkyndige konkluderte i retten at kvinnen var resurssterk med alle forutsetninger tilstede for å klare seg i samfunnet. Men etter en oppvekst med omsorgssvikt har hun likevel blitt hundre prosent uføretrygdet.

Kvinnens forsvarer Torgeir Røinås Pedersen er fornøyd med tingrettsdommen.

- Jeg synes dommen er veldig grunndig på alle punkter og i tråd med sakkyndiges tilrådinger. Nå håper jeg bare at den er et punktum i denne saken og at min klient kan få den erstatning hun har krav på, sier Røinås Pedersen til NRK.

Han regner med at kvinnen nå vil ha krav på minimum i overkant av tre millioner kroner, i erstatning fra kommunen.

- Kommunen visste

- Det som gjør saken spesiell og som tilsier at kommunen åpenbart burde grepet inn i saken, er den kunnskapen kommunen beviselig hadde om denne familien.

- Fem søsken har barnevernet tatt hånd om på bakgrunn av situasjonen i familien. Kommunen har heller ingen forklaring på hvorfor da ikke dette eldste barnet ble tatt hånd om, mener forsvarer Røinås Pedersen.

- Situasjonen så bra ut i familien

Dette har også vært det springende punkt i retten. Og kommunens advokat Inger May Gluppe Aarø har argumentert for at kommunen ikke kunne vite hvor ille situasjonen var for eldstejenta i familien.

- I en rapport fra 1983 kommer det frem også positive opplysninger om situasjonen i hjemmet, både med hensyn til ordnet økonomi og boforhold.

- Det er ingen bekymringsmeldinger fra perioden 1983 til 1991, verken fra naboer, politi, eller helsestasjon.

- Dette tyder på at situasjonen i hjemmet var mer stabil. Familien var heller ikke overlatt til seg selv i denne perioden, men hadde jevnlige besøk av sosialkurator, var noen av argumentene kommunen brukte i retten.

NRK Østfold fikk heller ikke kontakt med kommunens advokat Inger May Gluppe Aarø mandag kveld.