Hopp til innhold

Riksantikvaren frykter for Fredriksten festning

Fredriksten festning huser alt fra spisesteder til "Allsang på grensen". Nå vender Riksantikvaren tommelen ned for nye festningsplaner.

Fredriksten festning, Halden
Foto: Rainer Prang / NRK

Operaforestillinger, Karl den 12. og "Allsang på grensen" er bare noe av det som for tiden skaper stor aktivitet på Fredriksten festning.

LES: Fredriksten blant de ti på topp

Den store overgangen fra militær til sivil bruk av festningen har gjort det nødvendig å utarbeide en reguleringsplan for hele området, men nå setter Riksantikvaren foten ned for planene.

Årsakene er at planene, som Norske festningsverk og Halden kommune står bak, ikke tar godt nok hensyn til festningen og kulturminnene i området.

Rådgiver Anne Midtrød har gransket forslaget og sier at Riksantikvaren ikke kan godkjenne planene.

- Fredriksten festning har en fantastisk historie. På noen punkter tar ikke planen tilstrekkelig hensyn til kulturminnene, og da er vi nødt til å komme med innsigelser. Vi må sørge for at også fremtidige generasjoner kan få glede av festningen, sier Midtrød til NRK Østfold.

Frykter inngrep

Norske festningsverk, har sammen med Halden kommune lagd en omfattende reguleringsplan for festningen.

Blant annet foreslås det å åpne opp for et helt nytt arrangementsområde, flytte dagens campingplass og ruste opp festningsplassen, hvor blant annet "Allsang på grensen" arrangeres i dag.

LES: Turistfeber i Halden

Riksantikvaren frykter at festningen og området rundt kan bli ødelagt av for mange inngrep.

- Vi er redd for at fysiske inngrep skal medføre uopprettelig skade, blant annet på muren. Det er også viktig at områdets karakter og terreng ikke blir ødelagt, sier Midtrød.

- Må justere

Riksantikvaren har også flere andre innsigelser til reguleringsplanen, men inntil videre tar festningsdistriktssjef Dag Strømsæther det hele med fatning.

- Disse innsigelsene vil ikke velte hele reguleringsplanen, men vi er nok nødt til å justere litt på noen av planene. Dette kommer imidlertid ikke overraskende, da vi har hatt tett kontakt med Riksantikvaren også tidligere i prosessen, sier Strømsæther til NRK Østfold.

Inngrep i området rundt festningen har skapt sterke reaksjoner tidligere. I april i år gikk Foreningen Mer Villmark Nå! ut, og mente at flathogging av skog og spyling av fjell er miljøkriminalitet på Fredriksten.