NRK Meny
Normal

Rettssak etter grunnstøting

Redningsskøyta skulle slepe en seilbåt til havn for en mindre reparasjon. Men under slepet fikk seilbåten nye skader.

RS 88 Odd Fellow
Foto: Redningsselskapet

Seilbåten gikk på grunn, og de nye skadene førte til at båten måtte repareres for en million kroner.

Onsdag starter rettssaken.

Tilhørte fredrikstadmann

Det var en solblank julidag i 2003 at Redningsskøyta Odd Fellow skulle slepe seilbåten til fredrikstadmannen Henning Aall inn til Risør for en mindre reparasjon.

Den 62 fot store mahognyseilbåten stikker tre meter dypt, men farvannet redningsskøyta valgte, var grunnere.

Sammenstøtet med bunnen var kraftig, og båten måtte repareres for en million kroner.

Etter uhellet signerte Henning Aall et oppdragsskjema, som bevis for at slepet hadde funnet sted, inkludert grunnstøtingen.

Nederst på dette skjemaet sto skrevet med liten skrift at Redningsselskapet ikke har ansvar for uhell som skjer under slep.

Fikk oppgjør

Aall fikk oppgjør fra sitt forsikringsselskap, svenske Atlantica, som nå går rettens vei for å få avgjort om redningsselskapet og deres forsikringsselskap Skuld kan unndra seg ansvar.

Ingen av partene vil uttale seg om saken på forhånd, men Henning Aall sier det er en prinsipielt viktig sak for båtfolket.

- Det er betenkelig at de som er regnet for selve begrepet på sikkerhet til sjøs, ikke tar ansvar når de ved uaktsomhet forårsaker skade på annen manns eiendom. Det er jo ikke mulig for den som er under slep å bestemme kursen redningsskøyta tar hele tiden heller, sier han.

Henning Aall måtte ut med en egenandel på femti tusen kroner til sitt forsikringsselskap.

Rettssaken kommer opp for Asker og Bærum tingrett onsdag.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Stjal brukte bilbatterier

    Tre rumenere er utvist fra landet etter å ha stjålet 2200 kilo med brukte bilbatterier fra Gatedalen gjenvinningsanlegg i Sarpsborg. Det skriver Sarpsborg Arbeiderblad. Rumenerne ble pågrepet i en svenskregistrert varebil ved Tollstasjonen på svensk side av grensa på torsdag.

  • Innbrudd i bilopphuggeri

    Det har vært innbrudd hos Skjeberg bilopphuggeri i løpet av natten, melder politiet. Tyvene har knust en rute. Politiet har vært på stedet og gjennomført åstedsundersøkelse.