NRK Meny
Normal

Rekordkontrakt for Nexans

Den første kraftforbindelsen mellom Norge og Tyskland blir Nexans største kontrakt på undersjøiske kraftkabler til nå. Men kontrakten får ikke noe å si for de 90 permitterte ved fabrikken i Halden.

Installasjon av Skagerrak 4

Trude Larstad i Nexans sier at leveransen til NorLink-prosjektet vil være basert på erfaringene med liknende prosjekter, som Skagerrak 4.

Foto: Nexans

– Dette er en skikkelig gladdag. Vi har nettopp blitt tildelt Nexans største kontrakt noensinne, sier kommunikasjonsdirektør Trude Larstad i Nexans til NRK.

Kontrakten har en verdi på en halv milliard euro, eller rundt 4,3 milliarder norske kroner. I tillegg til å være Nexans største kontrakt, er det ifølge Statnett den største kontrakten på undersjøisk kabel i verden.

Nexans skal designe, produsere og installere 525 kV HVDC-sjøkabler med en samlet lengde på mer enn 700 km utenfor kysten av Norge og Danmark.

– Stolte og glade

Kontrakten er en del av det såkalte NorLink-prosjektet, et samarbeidsprosjekt mellom Statnett, Tenne T og den tyske investeringsbanken KfW.

– I år feirer vi vårt 100 årsjubileum og vi kunne ikke fått en bedre gave enn tildeling av den største kontrakten som nå er i markedet, sier administrerende direktør Anne-Lise Aukner i Nexans Norway.

Prosjektet skal muliggjøre utveksling av miljøvennlig kraft mellom Norge og Tyskland. Overskuddskraft fra vind- og solkraft som produseres i Tyskland kan eksporteres til Norge, og vannkraft fra Norge kan eksporteres til Tyskland.

– Dette er vi både stolte og glade for. Vi får tillit til å utvikle og legge en så stor og viktig mellomlandsforbindelse som dette er, forteller Larstad.

Nexans i Halden

Det er Nexans fabrikk i Halden som får i oppgave å produsere kablene til NorLink-prosjektet.

Foto: Sondre Aabø/Nexans

90 permittert

Nexans starter opp arbeidet umiddelbart og regner med at selve kabelproduksjonen vil være i gang fra høsten 2016.

Arbeidet vil foregå på Nexans fabrikk i Halden. Men kontrakten har ingenting å si for de 90 ansatte som for tiden er permittert ved fabrikken.

– Siden de permitterte jobber i fabrikken, så vil det dessverre ikke ha direkte påvirkning for dem nå. Arbeidet som vi nå har fått tildelt vil starte så å si umiddelbart, men selve produksjonen er ventet å starte opp høsten 2016, sier Larstad.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Etterlyser SMS-varsling

  Beboere nær industriområdet på Øra i Fredrikstad etterlyser varsling på sms ved alvorlige hendelser. For en drøy uke siden var det brann ved Østfold gjenvinnning. Politiet oppfordret folk til å holde vinduer igjen. Det fikk ikke alle med seg.

  Brann øra, Østfold gjenvinning
  Foto: Sebastian Nordli
 • Skjeggkre ga prisavslag

  Et par får 408 000 kroner i prisavslag fordi det var skjeggkre i en bolig de kjøpte på Kråkerøy i Fredrikstad for 6,8 millioner kroner. I dommen fra Fredrikstad tingrett går det fram at skjeggkre gjør minimale materielle skader, men vil være sjenerende og ubehagelig for beboerne.

  Skjeggkre i limfelle
  Foto: Sindre Reinholt