NRK Meny
Normal

Rakkestad på landstoppen i eiendomsskatt

Innbyggerne i Rakkestad er kraftig provoserte over høy eiendomsskatt. I dag kom det frem at skattenivået til kommunen er på landstoppen.

Rakkestad kommune

Rakkestad kommune er på landstoppen i eiendomsskatt. Flere innbyggere reagerer på skatten.

Foto: Trond Øyvind Karterud / NRK

Valglogo

I gjennomsnitt betaler innbyggerne i Rakkestad rundt 7500 kroner i året for en vanlig enebolig på 120 kvadratmeter. Det er dobbelt så mye som landsgjennomsnittet i kommuner med eiendomsskatt, viser oversikt fra Aftenposten.

– Jeg synes det er kjempedumt at vi har kommet så høyt, dette her er noe politikerne må ta tak i. De kan ikke bare ta penger fra befolkningen på den måten som de gjør, sier Hans Jørgen Fagereng fra Rakkestad Frp.

Provoserte innbyggere

Flere innbyggere i Rakkestad liker den høye eiendomsskatten dårlig.

–For mitt vedkommende synes jeg ikke noe særlig om det, sier Janne Horgen fra Rakkestad.

– Det blir for dyrt og jeg synes det blir galt at jeg skal drive å betale for at jeg eier noe, sier hun.

Roger Brandt er enig.

– Jeg synes det er helt forferdelig at eiendomsskatten kom, det er mye penger i året og vi har jo blant annet de høyeste kommunale avgiftene her i landet i tillegg. Det er veldig dyrt med avgifter i Rakkestad, sier Roger Brandt.

– Skatten er nødvendig

At eiendomsskatten er høy sammenlignet med i andre kommuner har blant annet med hvilket år taksteringen ble gjennomført. Men ordfører i Rakkestad, Ellen Solbrække (Ap), er tydelig på skatten er nødvendig.

Ellen Solbrække, ordfører i Rakkestad

Rakkestad-ordfører Ellen Solbrække (Ap) mener eiendomsskatten i kommunen er nødvendig.

Foto: Bjørn Ruud

– Hvis vi skal fjerne eiendomsskatten i Rakkestad som i dag utgjør rundt 27-28 millioner kroner, må vi begynne å si opp folk. Vi har ingen god kommuneøkonomi selv med eiendomsskatten, sier ordføreren.

Hun poengterer at skatten ikke skal økes, men være på det nivået den er i dag.

– Dét er det bred politisk enighet om i Rakkestad, sier Solbrække.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Klager på musikkstøy fra festningen

    Naboer til Fredriksten festning i Halden ber Fylkesmannen i Østfold vurdere om reglene følges under store konserter på festningen. Festivalen Tons of Rock og Landstreffet for russ trekkes fram som arrangement som skaper mye støy og går ut over nattesøvn og trivsel for de som bor i området.

    tons of rock 2015
    Foto: Rune Fredriksen / NRK
  • Dømt for voldtekt av datteren

    En mann i 40-årene er dømt til fengsel i fire år og åtte måneder for voldtekt av sin egen datter. Mannen innrømmet ikke straffskyld da han møtte for tingretten i Fredrikstad i september. I retten hevdet datteren at anklagene hun tidlige hadde rettet mot faren hadde vært falske. En enstemmig tingrett fant likevel faren skyldig etter tiltalen.