NRK Meny
Normal

Dømt for åtte tilfeller av råkjøring

Bilføreren fikk et forelegg på 14.500 kroner for åtte tilfeller av råkjøring. Han vedtok ikke forelegget, og Fredrikstad tingrett plusset på regningen med over 10.000 kroner.

Fotoboks

I mars i fjor ble mannens bil fotografert av en fotoboks på denne strekningen på riksvei 21 i Halden.

Foto: Rainer Prang / NRK

Dommen lyder på en bot på 20.000 kroner, 5.000 kroner i saksomkostninger og et halvt år uten førerkort for den 43-årig fredrikstadmannen.

Han lot også være å møte fram, da Fredrikstad tingrett behandlet saken mot ham tidligere denne uken.

I løpet av perioden fra slutten av februar 2012 til begynnelsen av mars i fjor ble bilen mannen disponerte registrert av fotobokser i Sarpsborg, Fredrikstad og Halden til sammen seks ganger.

Nær ved å miste førerkortet

Oslofjordtunnelen

I fjor sommer ble mannen fotografert av en fotoboks i Oslofjordtunnelen.

Foto: Harald Inderhaug

I april i fjor ble mannen stanset da politiet hadde laserkontroll i Evenrødveien i Fredrikstad. Han ble målt til 85 kilometer i timen i 60-sonen. Hadde farten vært 86 km/t hadde mannen måtte levere fra seg førerkortet der og da.

I juni i fjor ble bilen registrert av en fotoboks i Oslofjordtunnelen. Da var farten 80 i 70-sonen.

Avslørt av fotoboks-bildene

Bilen som ble benyttet i samtlige tilfeller er registrert på 43-åringens far. Faren har opplyst overfor politiet at det var 43-åringen som disponerte bilen.

Retten ble presentert for bildene som ble tatt i fotoboksene og sammenlignet de med et annet bilde av mannen. Fredrikstad tingrett var ikke i tvil om at det var 43-åringen som kjørte bilen alle de gangene den ble fotografert i automatisk trafikkontroll.

Ville ikke vedta forelegg

Politibetjenten som gjennomførte fartskontrollen i Evenrødveien vitnet i retten. Han forklarte at det var den tiltalte 43-åringen som hadde kjørt bilen, også han kjente mannen igjen fra bildet. Politiførstebetjenten forklarte retten at mannen ikke ville vedta forenklet forelegg da han fikk tilbud om det.

43-åringen hadde fått et forelegg på 14.500 kroner som han ikke ville vedta. Aktor i saken la ned påstand om at mannen burde dømmes til å betale en bot på 18.000 kroner, og saksomkostninger i tillegg.

43-åringen er straffet en rekke ganger tidligere, blant annet for brudd på vegtrafikkloven. Fredrikstad tingrett tar utgangspunkt i at alle de forholdene denne saken gjelder kunne vært avgjort med forelegg. I det forelegget mannen ikke vedtok lå det også en strafferabatt.

– Mannen viser en gjentatt og klar uvilje mot å rette seg etter vegtrafikklovens fartsgrenser, konstaterer retten. – Derfor frinner retten grunn til å fastsette en samlet bot som er høyere enn aktors påstand.

Tingretten plusset på

Fredrikstad tingrett har dømt mannen til å betale en bot på 20.000 kroner. I tillegg har retten dømt mannen til å betale 5.000 kroner i saksomkostninger. Med andre ord kostet rettssaken, som han lot være å møte fram til, mannen vel 10.000 kroner.

De fartsovertredelsene mannen er dømt for gir samlet mer enn åtte prikker i førerkortet. Den som får åtte prikker i førerkortet mister retten til å kjøre bil i et halvt år. Derfor har Fredrikstad tingrett tatt fra mannen førerkortet for et halvt år.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Ikke meldt om flere uhell

    Det er ikke meldt om nye hendelser på veiene i indre Østfold de siste timene. Det sier operasjonsleder Pål-Andre Thorsby, i Follo politidistrikt. en person ble sendt til sjekk på grunn av nakkesmerter etter sammenstøt mellom to biler på Slituveien i 10-tiden, det er det eneste som er meldt inn av personskader etter at det var svært glatt på flere veier i indre Østfold i morges og i formiddag.

  • Drevne irer avslutter Månefestival

    Irske Waterboys skal avslutte Månefestivalen neste år. Bandet ble startet av Mike Scott i 1983, og har i en årrekke vært en festivalfavoritt i Norge. – Vi er superfornøyde med å ønske Waterboys velkomne til Gamlebyen, sier daglig leder Torill Frydenlund i Gamlebyen Festivaldrift AS.

    Mike Scott, The Waterboys, Kongsberg Jazzfestival 08.07.17
    Foto: Anders Nielsen / NRK