NRK Meny
Normal

Rådvill om Råde

Råde-ordfører René Rafshol (H) fikk beskjed av fylkesmannen om å enten velge Fredrikstad eller Moss i formiddag.

Rene Rafshol, Ørje

Valget mellom Moss og Fredrikstad er ikke noe Rådes ordfører ønsker å ta på sparket.

Foto: Stian Pedersen / NRK

– Det er som jeg spøkte litt med fylkesmannens kart, der vi var tegnet inn med striper, sier ordfører René Rafshol: "Er det en pysjamas eller en fangedrakt?" Vi er usikre.

Rafshol hadde ikke svar på hvilken vei kommunen burde hoppe, kort tid etter at fylkesmann Terje Rønningen hadde sagt at de var usikre på om Råde burde søke sørover eller nordover. Én beskjed var klar: Råde kommune kan ikke være alene i framtiden.

En påstand ikke Rafshol er helt enig i.

– Det jeg er enig med fylkesmannen om er at vi må bli færre kommuner i Østfold. Men jeg haddet håpet han kunne ha tenkt litt ut av boksen.

– Jeg syns han skulle ha visket ut det kartet han hadde i dag, og tegnet et nytt et med åtte kommuner - to robuste landkommuner og seks byer i tillegg. Det hadde vært en spennende tanke for Østfold.

En av disse robuste landkommunene burde omfatte Våler, Rygge, Rakkestad og Råde, mener Rafshol.

– Vi hadde en tanke tidligere, med Rygge, Onsøy og Tunelandet, men det ble fort avslått av Sarpsborg og Fredrikstad. Men jeg gir meg ikke helt med den tanken der, det vil komme et innspill til kommunalministeren om dette.

– Byene har drivkraft i dag, men vi ser muligheten for at landkommunene kan ha noe genuint ved seg som kunne vært et spennende forsøk som jeg tror kunne vært verdt å prøve, sier Rafshol.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Enklere å få time for pass

  Passkontoret på Råde legger nå ut nye timer hver uke. Tidligere i år fikk passkontoret kritikk fra Politidirektoratet da det det var fullbooket på passkontoret flere uker fremover.

  Øst politidistrikt har nå satt inn ekstra personell, og det er igjen mulig å bestille time.

  Norsk pass
  Foto: Heidi Gomnæs / NRK
 • Utelukker ikke Østfoldstatsråd

  Førsteamanuensis Harald Borgebund ved Høgskolen i Østfold sier Høyre kan få enda en minister i regjeringen etter at Sylvi Listhaug trakk seg som justisminister i går.
  Han mener det ikke er automatikk i at det er en ny Frp-statsråd som skal erstatte Sylvi Listhaug, og trekker frem Ingjerd Schou som en aktuell kandidat.

  Harald Borgebund
  Foto: Bengt-Eigil Ruud/NRK