NRK Meny
Normal

Rådvill om Råde

Råde-ordfører René Rafshol (H) fikk beskjed av fylkesmannen om å enten velge Fredrikstad eller Moss i formiddag.

Rene Rafshol, Ørje

Valget mellom Moss og Fredrikstad er ikke noe Rådes ordfører ønsker å ta på sparket.

Foto: Stian Pedersen / NRK

– Det er som jeg spøkte litt med fylkesmannens kart, der vi var tegnet inn med striper, sier ordfører René Rafshol: "Er det en pysjamas eller en fangedrakt?" Vi er usikre.

Rafshol hadde ikke svar på hvilken vei kommunen burde hoppe, kort tid etter at fylkesmann Terje Rønningen hadde sagt at de var usikre på om Råde burde søke sørover eller nordover. Én beskjed var klar: Råde kommune kan ikke være alene i framtiden.

En påstand ikke Rafshol er helt enig i.

– Det jeg er enig med fylkesmannen om er at vi må bli færre kommuner i Østfold. Men jeg haddet håpet han kunne ha tenkt litt ut av boksen.

– Jeg syns han skulle ha visket ut det kartet han hadde i dag, og tegnet et nytt et med åtte kommuner - to robuste landkommuner og seks byer i tillegg. Det hadde vært en spennende tanke for Østfold.

En av disse robuste landkommunene burde omfatte Våler, Rygge, Rakkestad og Råde, mener Rafshol.

– Vi hadde en tanke tidligere, med Rygge, Onsøy og Tunelandet, men det ble fort avslått av Sarpsborg og Fredrikstad. Men jeg gir meg ikke helt med den tanken der, det vil komme et innspill til kommunalministeren om dette.

– Byene har drivkraft i dag, men vi ser muligheten for at landkommunene kan ha noe genuint ved seg som kunne vært et spennende forsøk som jeg tror kunne vært verdt å prøve, sier Rafshol.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Dyrt å slenge med leppa til politi

    Det ble dyrt for en Fredrikstad-mann i 40-årene brukte kjeften mot politiet etter en krangel med dørvakter på et utested i Fredrikstad. Mannen fulgte ikke politiets pålegg om å fjerne seg, noe som nå har ført til at tingretten har ilagt ham en bot på 9 000 kroner.

  • Solberg på tredje i Sigdal

    Henning Solberg ble nummer tre i årets Sigdalsrally. Mads Østberg måtte bryte før siste etappe, ifølge lokalavisa Bygdeposten. 26 førere brøt løpet under de krevende forholdene. Russiske Nikolay Gryazin vant rallyet foran Anders Grøndal fra Drammen.