Psykisk syke må vente ni måneder

Folk med mulige psykiske lidelser i Fredrikstad risikerer å måtte vente i ni måneder før de får hjelp. I Moss er det seks ukers ventetid.

Psykisk helse
Foto: Henrik Sørensen / Scanpix Denmark

Årsaken er en opphopning av saker ved det Distrikstspsykiatriske senteret (DPS) i Fredrikstad.

Avdelingssjef for DPS-ene i Østfold, Ingmar Clausen bekrefter at det er stort press på Fredrikstad.

– Akkurat nå jobber vi med henvisninger vi fikk i fjor. De kom på et tidspunkt vi hadde en veldig lav bemanning og mangel på spesialister. Det tar tid å komme seg gjennom disse, samtidig som vi får nye pasienter hver dag. Etterslepet er stort, sier Clausen til NRK.

Venter på diagnose

Det er mennesker med MULIGE psykiske lidelser som risikerer å bli stående i køen i Fredrikstad.

De venter på en utredning eller samtalebehandling, men må altså stå opptil ni måneder på venteliste.

Det gjelder for eksempel folk med uspesifiserte psykiske lidelser, angst og fobier og mennesker med rus- og psykiatriproblemer, såkalte dobbeltdiagnoser.

Årsaken til at ventetiden er blitt så lang er at det har vært en ekstrem mangel på psykologer og leger.

Ifølge Clausen jobber man imidlertid hardt med saken.

– Vi har jobbet intenst med å ansatte spesialister og fagfolk ved DPS i Fredrikstad. Hittil har vi har lyktes med dette og det arbeidet vil vi fortsette med. Så håper vi å se tydelige resultater snart, sier han.

Tror på halvering

Avdelingssjefen legger ikke skjul på at han synes ventetiden er for lang og håper og tror at ventetiden kan være halvert innen noen få måneder.

Og han forsikrer om det gjøres alt for at ingen skal bli sykere under ventetiden.

– Det forsøker vi selvsagt å unngå. Derfor er det viktig med god kommunikasjon med oss og mellom fastlegen og pasienten underveis. Hvis situasjonen skulle bli for ille, har vi også et akutt-team som rykker ut, understreker han.

NRK anbefaler

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Vil samarbeide om pasienter

    – Helsehuset i Moss bør også benyttes til å ta imot utskrivningsklare pasienter med rus- og psykiatriproblemer. Det mener rådmannen i Råde, som foreslår at kommunen forhandler med de andre kommunene i Mossedistriktet om å bruke ledig kapasitet. Fra og med første januar er norske kommuner forplikta til å ta hjem utskrivningsklare pasienter med rus- og psykiatriproblemer på lik linje med andre pasienter fra sykehusene.

  • Kommune krever 625000 ved hussalg

    Et ektepar i Sotenäs kommune i Bohuslän må betale 625.000 til kommunen, fordi de selger eneboligen sin før det har gått ti år. Det skriver Bohusläningen. De som kjøper kommunal tomt i kommunen forplikter seg til å bo der i ti år. Paret skal skilles, og ser ingen annen mulighet enn å selge villaen de har bodd i siden 2009. De synes ekstrautgiften fra kommunen er svært belastende i en vanskelig tid. Kommunen har ordningen for å hindre spekulasjon, ifølge avisen.

  • Tiltalt for familievold

    En mann bosatt i Irak må møte i Fredrikstad tingrett tiltalt for omfattende familievold og for å ha bortført sine tre barn til Irak. Ifølge tiltalen skal 47-åringen i en periode på 14 år ha voldtatt kona gjentatte ganger og sparket og slått henne. Mannen er også tiltalt for å ha brennmerka to av barna med kniv, drapstruet dem og holdt dem borte fra skolen mot deres vilje. Det tredje barnet ble, ifølge tiltalen, også slått, sparket og utsatt for trusler. Mannen erkjenner ikke straffskyld.