- Pass på hverandre, og ikke la noen bli liggende

6000 russ skal feire i Halden i dag. Politiet gir dem råd for å unngå seksuelle overgrep.

 I dag strømmer kanskje tusenvis av russ til Fredriksten Festning i Halden der det for første gang skal være landstreff for russen.

– Først og fremst gleder vi oss sammen med russen, sier Tom Erik Guttulsrød, som leder Østfoldpolitiets felles kriminalenhet.

– Vi ønsker å skape trygge samfunn, og vi ønsker også at russen skal være trygg. Men når russen feirer så er det mye alkohol involvert. Det kan skje en del ting i kjølvannet av dét, og vi tenker spesielt på at noen kan bli utsatt for seksuelle overgrep.

– Jeg tror ikke russen er verre i dag enn før, fortsetter Guttulsrød.

Hvis man ser at noen har fått for mye å drikke, og kanskje blir liggende og sove, så gjelder det å få de på beina. Det er et hjelpeapparat på festningen, som kan ta seg av dem.

Tom Erik Guttulsrød, Østfoldpolitiets Felles Kriminalenhet

– Men vi vet av erfaring at det foregår en del ting som folk ikke skulle vært med på. Så vi har gjort en del for å forebygge.

Omfattende sikkerhetsopplegg

I det ligger blant annet at politiet har gått gjennom arrangørenes sikkerhetsopplegg, og godkjent det. De må stille med nok vakter på Fredriksten, det er også etablert flere hjelpestasjoner. Politiet kommer også til å være til stede.

– Politiet vil også stille mannsterke opp på stedet. Vi håper det kan forebygge en del situasjoner. Vi skal være synlige.

– Vi oppfordrer alle til å ta vare på seg selv og sine venner.

Russ

Det er ventet 6000 russ til landstreffet på Fredriksten i dag.

Foto: NRK

– Hvis man ser at noen har fått for mye å drikke, og kanskje blir liggende og sove, så gjelder det å få de på beina. Det er et hjelpeapparat på festningen, som kan ta seg av dem, sier Guttulsrød.

Det ble også litt fokus på Bærumsrussen, og deres antatte knuteregel om voldtekter av Halden-russ.

Det fester Guttulsrød liten lit til.

– Jeg tror det er en litt dårlig spøk, og jeg tror også alle tar avstand fra slike russeknuter.

– Vi håper jo også at festen på festningen er ferdig til skjærtorsdag, i hvert fall hoveddelen. Politiet i Østfold har veldig god erfaring i å håndtere skjærtorsdag, i samarbeid med polisen i Strømstad.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Foreløpig uavgjort for Sparta

    Sparta Warriors spiller mot Vålerenga i Furuset Forum i Oslo i kveld. Spartas Peter Quenneville tok sarpingene opp i ledelsen med et mål tidlig i andreperiode, før Vålerenga reduserte i overtall midtveis i perioden. Stillingen før siste periode er 1-1.

  • Kråkerøyveien ryddet etter ulykke

    Kråkerøyveien i Fredrikstad er ryddet og åpnet etter et trafikkuhell mellom to biler. Førerne av bilene er kjørt til legevakta for sjekk.