– Jeg tror mange sier «tenk om det var meg»

Voldtektene under russetreffet i Kongeparken har preget mange russ denne mandagen.

Russejentene på Sola videregående er preget av voldtektene som skjedde under russetreffet i Kongeparken på Ålgård i helgen.

VIDEO: – Det er en ekkel tanke, sier russejentene i Sola om voldtektene som skjedde i Kongeparken på Ålgård i helgen.

– Det var så god stemning. Jeg kan ikke forstå hvordan russ vil gjøre det, sier Maren Rønning og russevenninnene på Sola videregående skole.

De var tre av 12.000 russ som satte sitt preg på Ålgård i helgen. En helg hvor nyhetsbildet også var preget av voldtektsanmeldelser.

En jakke er blant de få sporene politiet har å nøste i etter at fire voldtekter ble anmeldt under helgens russetreff i Kongeparken på Ålgård.

– En ekkel tanke

– Selv om mange har hatt en minnerik helg, tror jeg mange sier «tenk om det var meg» i dag, sier Rønning.

– Det er en ekkel tanke å ha vært på et arrangement hvor en sånn hendelse har skjedd, i alle fall som jente, mener de.

Russejentene i Sola sier likevel de følte seg trygge mens de var i Kongeparken. Det mener også leder i Røde Kors Ungdom i Sandnes, Hanne Sofie Wernø Nilsson, som også var på landstreffet.

Hanne Sofie Wernø Nilsson

Hanne Sofie Wernø Nilsson.

Foto: NRK / NRK

– Jeg ble overrasket da jeg hørte om voldtektene. Det var vakter over alt, det var godt belyst, og området var avgrenset, sa hun da hun var gjest i NRK Rogalands TV-sending mandag kveld.

– Må inn i skolen

Organisasjonen hun er medlem i delte ut kondomer til russen under landstreffet på Ålgård. Kampanjen «One night stand» skal spre «kunnskap og informasjon om kjønnssykdommer, og at sex kun er greit når begge har sagt «ja» og faktisk vil det».

Organisasjonen tar også til orde for at disse aspektene skal inn i skolen.

– Seksualundervisningen i ungdomsskolen har for mye fokus på det reproduktive, sier hun, og mener dette bør inn i lærerutdanningen, og som pensum på videregående skole.

– Å snakke om grensesetting er viktig, både om sine egne, og også respektere andres.

Flere nyheter fra Rogaland