Hopp til innhold

To seksåringer forsvant på skoleveien: – Øv med barna før de går alene

Tirsdag forsvant to seksåringer på vei hjem fra skolen. Politiet mener det er et stort ansvar å la seksåringer finne gå hjem alene.

Aksjon skolestart 2018

PÅ UKJENT VEI: Denne uken starter flere tusen barn på skolen. Illustrasjonsbilde.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

– Det er ikke lett å finne rett buss eller riktig vei å gå hjem. Det er et stort ansvar å legge på en seksåring, sier operasjonsleder i Øst politidistrikt, Tom Sandberg, til NRK.

Tirsdag ettermiddag fikk politiet melding om ei seks år gammel jente som var savnet på Eidsvoll. Jenta hadde gått på feil buss og havnet på feil sted. Bare seks minutter etter at politiet fikk beskjed fant en politipatrulje jenta. Hun ble gjenforent med en bekymret mor.

Like etterpå fikk politiet melding om at nok en seksåring var savnet. Denne gangen i Askim, da en seksåring ikke kom hjem fra skolen. Barnet var savnet i flere timer før en politipatrulje fant seksåringen i nabolaget.

Laster Twitter-innhold

– Det er spesielt at det kom to savnetmeldinger samtidig. Mange trenger kanskje litt hjelp de første dagene, så de vet hva de skal gjøre. Ta noen prøveturer sammen, oppfordrer operasjonsleder Sandberg.

Skulle alle foreldres mareritt først være ute, og et barn ikke kommer hjem til avtalt tid, mener han at man ikke bør nøle med å ringe politiet.

– Ring politiet med en gang. Vi hjelper til så sant vi har mulighet, og vi prioriterer sånne oppdrag. Let selv, men ikke vent med å ringe.

Barnepsykologens tips

Over 60.000 førsteklassinger har stolt møtt opp til første skoledag de to siste ukene. De opplever en helt ny frihet, utenfor de trygge rammene i hjemmet og barnehagens sikre gjerder.

Det kan gjøre at seksåringene blir ukonsentrerte hvis de må gå hjem alene.

Elisabeth Gerhardsen

SKAP TRYGGHET: – Fortell barnet at man aldri vil gi seg med å lete, hvis det går seg bort, oppfordrer barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen.

Foto: Privat / NRK

– De tenker på det som skjedde på skolen i dag, de lurer på hva kameraten skal gjøre etter skolen, eller at de ikke fikk til det regnestykket i mattetimen for eksempel. De kan ha mange tanker de strever med som kan føre til at de glemmer seg helt bort, sier barnepsykolog og forfatter Elisabeth Gerhardsen.

Hun anbefaler foreldre å vurdere barnas modenhet og konsentrasjonsevne før de slipper dem ut på skoleveien alene.

– Noen kan rote mer enn andre og noen har bedre hukommelse enn andre. Men det er ikke uforsvarlig å la førsteklassingene gå alene hjem hvis veien er trygg.

– Sørg for at barna forstår trafikksituasjonen

– Det er viktig å øve på skoleveien med barna før de slipper ut alene, sier distriktsleder i Trygg Trafikk Østfold Paal Gunnar Mathisen, som understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag.

Paal-Gunnar Mathisen, Trygg trafikk

ØV MED BARNA: – Øv på bussen, ferje, sykkel og på å gå hvor enn skoleveien er, oppfordrer Paal Gunnar Mathisen i Trygg Trafikk.

Foto: Trygg trafikk

Det har vært en kraftig nedgang i antall barn som blir skadd og dør i ulykker på skoleveien, viser en rapport fra Transportøkonomisk institutt.

Trygg Trafikk får likevel mange henvendelser om nestenulykker på skoleveiene hvert eneste år.

– Med øving med foreldrene vil barna få kunnskap og bli rustet til å forstå trafikksituasjonen. Foreldre bør være helt sikre på at barna mestrer trafikksituasjonen til og fra skolen.