NRK Meny
Normal

Plantene som truer naturen

- Kjempebjørnekjeksen og tromsøpalmen sprer seg så fort i Norge at den er en trussel mot både natur og helse. Det mener Direktoratet for naturforvaltning.

Kjempebjørnekjeks
Foto: Aune forlag / Scanpix

Både kjempebjørnekjeksen og tromsøpalmen ser ut som en gigantisk hundekjeks.

De kan bli fem meter høye med en diameter på stengelen på 10 cm og produsere opptil 100.000 frø i løpet av en sesong.

Blemmer og sår

Først og fremst gjør plantene stor skade på naturen, men de er også farlige for oss mennesker sier rådgiver i Direktoratet for naturforvaltning, Heidi Hansen.

- Den har en saft i seg som ødelegger de fotobeskyttende stoffene i huden. Får man sollys på seg etter å ha fått denne saften på seg kan man få blemmer og sår, og også varige pigmentforandringer.

Verst for naturen

Tromsøpalmen er godt etablert i Nord-Norge og sprer seg nå i trøndelagsfylkene.

Kjempebjørnekjeksen er innført som en prydplante, men har spredt seg i naturen, og er nå svært utbredt i Oslo, Akershus og Østfold.

Den kommer opprinelig fra Kaukasus, men er trolig importert til landet som en hageplante via England i mellomkrigstida.

Og planten som er skadelig for oss mennesker er direkte dødelig for den naturen vi ønsker å ta vare på.

- Den har store blader som skygger ut all vegetasjon som står under seg. Når den forekommer i store tettheter langs vassdragene, så fortrenger den de naturlige plantene som binder jorda. Det fører til en økt erosjon.

- I tillegg er den såpass giftig at innsekter skyr unna. Det fører igjen til at fisker og andre dyr som lever av insektene får mindra mat, sier Hansen.

Tøff å bli kvitt

Det er i hovedsak to måter å bekjempe kjempebjørnekjeks på, begge må gjentas i minst fem år til alle frø har spiret.

Enten må man grave opp samtlige planter, eller man må sprøyte ned områder som er infisert.

- Vi vil bli kvitt disse plantene. Neste år skal det settes opp en liste over planter vi vil fjerne fra norsk flora. Og disse havner garantert på denne lista, sier Hansen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Rittet stoppet på grunn av seilbåt

    Hele sykkelrittet Ladies Tour of Norway ble stoppet av bruåpning i Fredrikstad. Et brudd med fire syklister lå 21 sekunder foran hovedfeltet da brua ble stengt for å slippe igjennom en seilbåt. – De skal ha fått beskjed om dette, sånn jeg forstår det er det utenfor vårt ansvarsområde så lenge vi har gitt beskjed, sier teknisk rittleder Sondre Sørtveit til HA.

  • Klager på nei til felling av ulv

    Østfold Bondelag klager til Miljødirektoratet på fylkesmannens nei til skadefelling av en ulv. I klagen trekker de fram at 11 sauer ble tatt på innmarksbeite i Halden i jul og tidlig i august kom en ulv seg innenfor rovviltgjerder i Rakkestad og tok en sau. Fylkesleder i Østfold bondelag, Svend Arild Uvaag mener ulven må felles for å forebygge at flere husdyr blir tatt

    Ulv tok sau i Halden
    Foto: Lotte Olsen/NRK