Hopp til innhold

Pinnekjøtt kåret til folkets julefavoritt

I en uoffisiell duell mellom de store julemiddagskjempene, går pinnekjøtt av med seieren.

Pinnekjøtt

Si din mening om hva som er best å spise på julaften nederst i artikkelen.

Foto: Matprat.no/Anne Manglerud

Dette til tross for at flesteparten av oss likevel får servert ribbe på julaften.

Les også: Verkebyll i juleribba

60 000 stemte på sin favoritt

I løpet av fire uker har over 60 000 nordmenn stemt fram sin favoritt i ”Den store julemiddagsduellen” som blir arrangert av dagligvarekjeden Meny. Folk er blitt oppfordret til å stemme på det de aller helst vil spise på i julen, av lutefisk, torsk, skinkestek, pinnekjøtt, ribbe og kalkun. Søndag 21. desember ble det klart at pinnekjøtt gikk av med en soleklar seier.

- Ikke uventet ble dette en kamp mellom de to kjempene pinnekjøtt og ribbe. Til slutt var det pinnekjøtt som gikk av med seieren med 45 prosent av stemmene. Med tanke på at det er flere som spiser ribbe på julaften, var jo dette et noe overraskende utfall, sier Jørgen Larsen, markedssjef i Meny.

56 prosent spiser ribbe

Tall fra Opplysningskontoret for kjøtt viser nemlig at 56 prosent av nordmenn spiser ribbe på julaften, mens pinnekjøtt ligger på en stabil andreplass med 33 prosent.

Pinnekjøttet er lenge blitt betraktet som vestlendingenes juleribbe, men nye tall viser at det faktisk er nordlendingene som kjøper mest pinnekjøtt. I tillegg vinner pinnekjøtt stadig terreng i byene.

- Pinnekjøtt er heldigvis ikke så vanskelig å tilberede, selv om det krever litt tid. Men det som ofte kan være en utfordring er å velge det rette kjøttet. Det er ikke alltid lett å vite om man skal kjøpe røkt eller urøkt, lokalt eller fra en mer kjent produsent, sier Larsen.

Resultater fra julemiddagsduellen:

1. Pinnekjøtt 45 prosent
2. Ribbe 36 prosent
3. Lutefisk 7 prosent
4. Kalkun 7 prosent
5. Skinkestek 3 prosent
6. Torsk 2 prosent

Les også: Pinnekjøttet danker ut ribba

Si din mening om hva som er best å spise på julaften her: