Hopp til innhold

Verkebyll i juleribba

- Det tøt ut gulgrønn guffe med konsistens som kremost. Rikke Buskop lurer på hva som feiler ribba hun har kjøpt.

Ribbe med klump
Foto: Privat/Rikke Buskorp

Onsdag kjøpte hun inn ribbe for å ha til en førjulsfest med familien.

- Gulgrønn væske med konsistens som kremost

Da hun kom hjem fra handleturen, skulle hun forberede ribba.

- Jeg hadde mamma på tråden for å få hjelp, og da jeg begynte å skjære i ribba begynte det å tyte ut guffe av den, sier Buskop til NRK.

Hun beskriver væsken som gulgrønn, og med konsistens som kremost. Byllen kunne ikke sees fra utsiden.

- Mamma ba meg om å tørke det vekk. Jeg gjorde det, men det bare fortsatte å tyte ut, sier hun.

Video nsps_upload_2008_12_12_14_42_2_63.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

- Kan være en verkebyll

Buskop ringte en venn av seg som er grisebonde. Han fikk se bilder av ribba, og hadde noen ideer om hva det kunne være.

- Han sa det kunne være en verkebyll. Da jeg kikket inne i grisen så jeg at det var en byll inne i kjøttet. Jeg er sykepleier, og mannen min er lege. Vi synes også det så ut som det, sier hun.

- Endte opp i søpla

Etter å ha vurdert å levere ribba tilbake i butikken, gjorde hun kort prosess.

- Den gikk i søpla. Jeg orket ikke tanken på å styre med det, og var usikker på om vi ville ha ribbe igjen i det hele tatt.

Men ribbe ble det.

- Vi tenkte på det hele natten, men endte opp med å kjøpe ribbe et annet sted. Den spiste vi i går, og det smakte godt. Men vi tenkte jo på det, sånt setter seg jo fast, sier hun.

Buskop klarer ikke la være å tenke på hva som skjedde med resten av grisen.

- Jeg håper ikke jeg ødelegger julen for noen med dette, men jeg er så nysgjerrig på hva det kan være, sier hun.

- Ikke farlig og ikke uvanlig

Mattilsynet i Østfold er enig med Buskop i at det sannsynligvis er en verkebyll.

- Dette er en typisk verkebyll. Hadde jeg sett dette på en slaktegris, så ville jeg skåret bort området der den var, og ellers godkjent grisen. Men er det flere slike på dyret, så hadde jeg kassert hele dyret.

- Selve verkebyllen er ikke farlig i seg selv. Om man fjerner byllen, og steker og koker etter at byllen er fjernet, så blir man sannsynligvis ikke syk av å spise det. Men folk vil jo ikke spise kjøtt med slikt, så vi kaster kjøtt om man finner dette, sier seniorrådgiver og veterinær, Ari Eek.

Det er ikke uvanlig med verkebyller på gris.

- Jeg ser dette mer eller mindre hver dag, men vi slipper ikke slikt kjøtt gjennom en kontroll, sier Eek.

- Aldri sett dette i ribbe før

Anders Malm er ferskvareansvarlig ved Nordby Supermarket, hvor ribben ble kjøpt.

Han mener at byllen kan skyldes en gammel skade, eksempelvis en bittskade.

- Det er vanskelig å si. Det kan ha vært en gammel skade som så har kapslet seg inn. Men om den ikke er veldig stor, er det umulig å se byllen før du begynner å skjære i kjøttet, sier Malm.

Han forteller at han svært sjelden har sett noe lignende.

- Jeg har jobbet med dette i 25 år, men aldri funnet noe slikt i en ribbe. Derimot har jeg opplevd noen få ganger å finne det i koteletter, sier Malm.

Han opplyser at butikken så langt i år har solgt omkring 70 tonn ribbe, og at dette er den eneste av dem det har vært problemer med.

- Dette er beklagelig, men det er noe som kan skje. Det er ikke hyggelig for kunden, og hun skal få erstattet ribben om hun tar kontakt med oss, sier Malm.