NRK Meny
Normal

På topp i etablering

Strömstad kommune har hatt en økning i antallet nyetableringer i næringslivet med 36 prosent i første halvår i år.

Strömstad kommune
Foto: Rainer Prang / NRK

I løpet av det første halvåret i år har antallet nyetableringer av næringsvirksomhet i Sverige økt med sju prosent, sammenlignet med samme periode i fjor.

Det er etablert 30 658 i hele Sverige de første seks månedene, viser tall fra Bolagsverket.

Økt med 36,6 prosent

Strömstad kommune er kommet på Ti på topp-listen i Sverige over kommuner, som trekker til seg flest nye etableringer i næringslivet pr. 1 000 innbygger.

Erland Lundquist, ordfører i Strömstad
Foto: Strömstad kommune

I første halvår i år er det registrert 56 nyetableringer i Strömstad kommune, mot 41 i samme periode i fjor, melder TT.

Det gir en økning på 36,6 prosent, viser tall fra det svenske Bolagsverket, analysert av  Jobs and Society. 

1 100 mennesker er heltids syselsatt i handelsnæringen i kommunen, og hvert år etableres flere ti-talls bedrifter innen service og handel.

- Kronekurs ikke så viktig

Turismens utredningsinstitutt i Göteborg har regnet ut at det omsettes dagligvarer for 3 milliarder svenske kroner årlig i Strömstad, og i tillegg omsettes det andre varer for 682 millioner svenske kroner i kommunen.

Erland Lundquist sier til NRK at han har fulgt grensehandelen fra den for 25 år siden etablerte seg i telt og under parasoller til idag , når 30 000 personer i gjennomsnitt daglig besøker kommunen.

- Vi tror nordmenn nå har et så etablert handlemønster på svensk side, at kronekursen ikke spiller så stor rolle, sier han.

Undersøkelser foretatt av svenske myndigheter viser at færre enn 30 prosent av alle nordmenn, som reiser inn over grensen i bil, drar lenger ned enn til Strömstad.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Etterlyser støtte til O-VM

    Arrangørene av VM i orientering i Østfold 2019 er fortvilet over at de så langt ikke har fått løfte om økonomiske støttet fra regjeringen. Ordførerne i Østfold går sammen om å etterlyse støtte, sier ordfører i Rakkestad, Ellen Solbrække.

    Ellen Solbrække, ordfører i Rakkestad
    Foto: Bjørn Ruud
  • Eidsberg-firma slått konkurs

    24 ansatte blir berørt etter at firmaet Undrum Entreprenør i Eidsberg er konkurs, skriver Smaalenenes Avis. Firmaet har hatt problemer med å få inn penger for jobber som er gjort og endte med å begjære seg selv konkurs.