Hopp til innhold

Ønsker to kommuner i Østfold

Tidligere ordfører og fylkesordfører vil tegne opp kommunekartet på nytt. Da forsvinner 16 Østfold-kommuner.

Fylkesordfører Ole Haabeth

Fylkesordfører Ole Haabeth vil friste kommuner til sammenslåing.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

– Det er bare 16 år siden forrige kommunesammenslåing. Nå må vi videre, og da må vi lage løsninger som holder i lang tid fremover. Det kan bety fem - eller kanskje bare to kommuner i Østfold. Jeg mener en i Indre og en i Ytre Østfold er den beste løsningen, sier fylkesordfører Ole Haabeth til Aftenposten.

Og de kommunene som ikke vil slå seg sammen mener han at bør tvinges til det av Stortinget - eller fristes til det.

– Bør befatte seg med andre ting

Uttalelsene fra fylkesordføreren får Skiptvet-ordfører Svein Olav Agnalt til å se rødt.

– Jeg reagerer ganske så mye på at fylkesordføreren og KS-lederen i Østfold er den som gjentatte ganger drar opp denne i Østfold. Nok en gang spøker tanken om to kommuner i fylket i bakgrunnen, sier han til NRK.no.

Og han legger til:

– Jeg mener at fylkesordføreren nå bør befatte seg med andre ting enn å være den som fronter kommunestrukturen i Østfold.

LES OGSÅ:

Var motstander - har skiftet mening

– Jeg var motstander av sammenslåing for mange år siden. Men det er lov å endre seg. Erfaringene fra Fredrikstad har sagt meg at det må en endring til i kommunesektoren i Norge. Når det gjelder tvang, så ser jeg helst for meg å bruke gulrøtter ved å kunne gi dem økonomiske stimuli til å gjøre det, sier Haabeth til NRK.no.

Han får støtte av tidligere ordfører i Sarpsborg, Einar Evensen, som forteller om sammenslåingen av småkommunene i Sarpsborg på 90-tallet. Den gang var det stor motstand.

– I den nye kommunen er det flere barnehager, skoler er rustet opp og nye er bygget. Næringspolitikken er mer strukturert og eldresentrene er rustet kraftig opp, samtidig som nye aldershjem er bygget, sier han til Aftenposten.

LES OGSÅ:

– Neppe realistisk

Selv om de Haabeth og Evensen nå ønsker å slå sammen det som er av kommuner i fylket, har de likevel liten tro på at det kommer til å skje.

– Det er neppe realistisk, men en må se på dette som et utspill fra vår side. Hvis man skal gå til en nytegning av kommunekartet i Norge noe jeg mener man bør gjøre, så bør man se ukildet på det og se hva som kan være robust i fremtiden. Da slipper vi å gå nye runder om kommunesammenslåinger om noen år igjen, sier Haabeth til NRK.no

Dersom det blir kommunesammenslåing i fylket, så ser Haabeth for seg at man skal gjøre som i Danmark.

– Der ble det bestemt at en kommune skulle være på 20.000 til 30.000 innbyggere, så var det opp til kommunene å bestemme hvem en skal sammenslås med, forteller han.

Agnalt er motstander av sentraliserings-tankegangen, og viser til at det er små og mellomstore kommuner som har det beste tjenestetilbudet.

– Det dreier seg i ytterste konsekvens om bosettingen i store deler av Norge. Skal det tas ut gevinster, som det sies, må i praksis skoler nedlegges og folk flyttes, sier han.