Normal

– Foreldre må varsles når barna undervises av ufaglærte

Utdanningsforbundet i Østfold ønsker å styrke elevers rett til kvalifisert lærer.

Lærer i klasserom

Utdanningsforbundet vil at foreldre skal bli informert når barna undervises av en ufaglært lærer. Illustrasjonsfoto.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Hvem underviser poden når læreren er syk? Det er ikke alltid en kvalifisert lærer, forteller lederen av Utdanningsforbundet i Sarpsborg, Mariann Christensen.

– Vi opplever at når det er sykdom eller man mangler lærere, så tilsettes det vikarer på 6 måneder eller lengre som underviser uten kompetanse. Og det er det vi vil til livs.

– Viktig at foreldre får informasjon

Mariann Christensen

Leder av Utdanningsforbundet i Sarpsborg, Mariann Christensen

Nå står Utdanningsforbundet i Østfold samlet bak ønsket om å styrke elevers rett til en kvalifisert lærer. Og da er det viktig å informere foreldre når virkeligheten er en annen, forteller Christensen.

– Hvis vi skal sikre elevens rettigheter til en kvalifisert lærer, så må foreldre få informasjon om hva slags kompetanse læreren har. Det er viktig for vår profesjon og det er viktig for elevene slik at sikres god opplæring.

Må ha kompetanse i faget man underviser

Men at en lærer er ufaglært betyr ikke nødvendigvis at han ikke har utdannelse?

– Nei, og det er det som gjør saken litt komplisert. For det er veldig mange måter å bli lærer på. Man kan ha universitetsstudier og praktisk-pedagogisk utdanning, eller man kan ha grunnskolelærerutdanning, eller man kan ha barnehagelærerutdanning med videreutdanning. Det er mange måter å bli lærer på. Men det betyr ikke nødvendigvis at man har kompetanse i det faget man er satt til å undervise. Og det er det vi vil livs.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: