NRK Meny
Normal

– Skolene dropper vikarer for å spare penger

Nå skal 200 videregående skoler kartlegges for å finne ut hvor stort problemet med lærerløse timer er.

Live Tronstad

KRITISK: Live Tronstad i Elevorganisasjonen er kritisk til at så mange timer er uten lærer. Nå har Kunnskapsdepartementet bedt om en kartlegging.

Foto: Fredrik Ringen

Hver eneste uke blir elever overlatt til seg fordi de ikke får vikar. Nå vil Kunnskapsdepartementet ha en nasjonal oversikt.

– Vi må få en stopper for dette. Altfor mange elever har ikke vikarer, sier Live Tronstad, leder av Elevorganisasjonen i Østfold.

Setter ikke inn vikar første dag

Kunnskapsdepartementet har bedt om en kartlegging av lærerløse skoler.

Skolene er valgt ut til enten besøk eller til å være med i en spørreundersøkelse, forteller seniorforsker Jørgen Sjaastad ved Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning, som utfører kartleggingen.

– Vi håper alle de videregående skolene vil være med, dette er jo i deres interesse. På 15 av skolene skal vi snakke med elever, skoleledelse og tillitsvalgte, forteller han.

Jentene gjennomfører vgs i større grad enn guttene

ALENE: Mange elever er alene i timene fordi skolene ikke setter inn vikar. Det opprører både Utdanningsforbundet og elevene.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Kartleggingen skal pågå frem til oktober neste år.

– Vi vil få kartlagt utfordringene til skolene, samtidig som vi vil få forslag til gode løsninger, sier han.

I Østfold settes det ikke inn vikar i halvparten av timene hvor læreren er borte. Ved Greåker videregående skole i Sarpsborg venter de en dag med å sette inn vikar, bekrefter rektor, Alf Andersen.

– Vi har valgt å ligge på en linje hvor vi ikke setter inn vikar første dag. Det handler både om at vi ikke har vikarer tilgjengelig, men også en vurderingen av kvaliteten timen vil ha med en vikar. Sett i sammenheng med økonomi, så har vi gjort dette valget, sier han.

Alf Andersen

ØKONOMI: Alf Andersen, rektor ved Greåker videregående skole i Sarpsborg, setter ikke inn vikar første dag.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Vi er bekymret

Fikk rektor velge, skulle alle timer hatt lærere, men økonomien gjør at bremsene må på.

– Vi må holde et øye med økonomien og vi får et beløp vi skal forholde oss til. Da må vi hente inn økonomien på ulike områder, hvor vikarområdet er et. Vi prøver å gjøre det beste ut av situasjonen og ønsker oss selvsagt mer penger, men realiteten er en annen.

Utviklingen bekymrer Utdanningsforbundet. Hovedtillitsvalgt Rune Karlsen i Østfold tror både flere vil droppe ut av skolen og slite med senere studier hvis det ikke blir ryddet opp.

– Det skaper hull i opplæringen og bidrar hvert fall ikke til at flere gjennomfører og består. Vi tror heller ikke situasjonen vil endre seg fremover, så vi er svært bekymret, sier han.

Live Tronstad mener flere skoler sparer penger bevisst på ikke å sette inn vikar.

– Det synes jeg er det verste, at skolene dropper vikar for å spare penger bevisst. At vi ikke får vikar er demotiverende og trist, og mange føler at de ikke får noe ut av skolen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Beslagla 500 kartonger

    Tollerne på Ørje stanset i natt en bil og beslagla 100.000 sigaretter. Politiet har pågrepet en estlender som er på vei til arrest og avhør.

  • Ber russen følge reglene

    Politiet skriver på Twitter at de har mottatt vanvittig mange klager mot russ på grunn av støy og særdeles høy musikk. De har ikke hatt kapasitet til å rykke ut på alle meldingene, og anmoder russen på sterkeste om å vise hensyn og forholde seg til gjeldende regler.

    Russen samlet seg for å danse mellom russebiler og busser.
    Foto: Frans Graham Guttormsen / NRK