Hopp til innhold

Idrettsungdomsskole får støtte fra Olympiatoppen

Marit Breivik i Olympiatoppen mener en etablering av WANG Ung kan bidra til å øke kvaliteten på det offentlige skoletilbudet.

Marit Breivik

– Det er mange av oss som tror at dette kan være veldig berikende for dem som har lyst til å trene mer, sier Marit Breivik om en eventuell etablering av WANG Ung i Fredrikstad.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

– Det er for lite aktivitet for ungdom på dagtid i dagens skole, og det er mange ungdommer som også har lyst til å teste ut hvor bra de kan bli over tid. Da trenger de et bedre kvalitativt tilbud, sier assisterende toppidrettssjef Marit Breivik i Olympiatoppen til NRK.no.

WANG Toppidrett har søkt Fredrikstad kommune og Utdanningsdirektoratet om å få starte opp et tilbud for åttende til tiende trinn, med 190 elevplasser, fra høsten 2015. Breivik støtter det ønsket, og viser til erfaringer fra liknende tilbud.

– Vi har NTG Ungdom i Bærum. Det vi ser der er at ungdommer som ønsker å bruke mer tid på trening får muligheten til det i skoletiden, og det fører jo til at de mestrer idretten sin på et høyere nivå. Disse ungdommene tåler å trene både én og to ganger om dagen, i alle fall en del av dagene. Det er positivt hvis det tilbudet kan komme i løpet av skoledagen.

Forstår prinsipiell motstand

Wang Toppidrett på Fredrikstad stadion

WANG Toppidrett er i dag etablert med et tilbud for elever på videregående skole på Fredrikstad stadion. Nå ønsker de å starte opp ungdomsskole i samme by.

Foto: Petter Larsson / NRK

Både posisjonspolitikerne i bystyret og kommuneadministrasjonen har vært lunkne til en privat, idrettsrettet ungdomsskole i Fredrikstad. Det har den mangeårige landslagssjefen i kvinnehåndball en viss forståelse for.

– Jeg syns det er viktig å tenke litt mer helhetlig, og se på hva det kan bidra med av positive ting. Så skjønner jeg at det kan være prinsipiell motstand mot privatskole, sier Breivik.

– Jeg er selv Arbeiderparti-medlem, er veldig glad i fellesskoler og vil veldig gjerne holde godt på den og utvikle den videre. Men det betyr ikke at det ikke er plass til noen private tiltak, og hvis de kan bli med på å pushe litt at kvaliteten i fellesskolen også blir bedre så har jeg troen på det.

Også Østfold Idrettskrets (ØIK) er skeptiske, og tror ikke et slikt tilbud for utvalgte vil være med å fremme helse, bredde og toppidrett i Fredrikstad-miljøet. De ønsker heller en styrket satsing på fysisk aktivitet i det eksisterende grunnskoletilbudet.

– Vi vil at det innføres minst én times fysisk aktivitet med kvalifisert personell på alle trinn i grunnskolen daglig. Dette mener vi vil gi allsidig og grunnleggende viktig aktivitet og trening for alle og et meget godt grunnlagt for dem som vil satse på idrett, skrev styret i ØIK i en pressemelding tidligere i uka.

Drømmer om at det offentlige skal komme etter

Marit Breivik syns forslaget fra idrettskretsen er vel og bra, men mener samtidig at det ikke trenger å være noe motsetningsforhold mellom økt fokus på fysisk aktivitet i fellesskolen og en etablering av WANG Ung.

– Det er jo både vi i Olympiatoppen og i norsk idrett generelt enig i at det gjerne skulle vært, men det er viktig at ikke kua dør i påvente av at gresset skal gro. Hvis det er initiativ og ønske om å starte opp i ulike skolers lag så syns jeg det er viktig at dette kan være en start.

– Og så er det jo en drøm og et ønske om at det skal bli mer fysisk aktivitet i skolen for alle, både på barnetrinnet og i ungdomsskolen, sier Breivik.

Hun er ikke redd for at en eventuell etablering av idrettsungdomsskolen i Fredrikstad vil legge press på idrettsutøvere i for tidlig alder.

– Det kan være kvalitet, og det må gjerne være seriøst, men det skal jo være gøy også. Det er ungdommer som ønsker dette, og det er mange av oss som tror at dette kan være veldig berikende for dem som har lyst til å trene mer.

– Bedre trenere

Et viktig argument fra dem som er positive til å la WANG starte opp et ungdomsskoletilbud er at ungdommene vil få tilgang på bedre trenere enn de eller ville gjort i den alderen. Den oppfatningen deler også Olympiatoppen.

– Forventningene er at det er et samarbeid mellom skolen og den aktiviteten eleven driver med på fritiden. Da blir den helheten enda bedre, sier Breivik.

– På skolen er det ofte sånn at det er bedre kvalifiserte trenere som ansettes, på kveldstid er det fortsatt – og det må det være – en stor dugnadsinnsats. Det er ujevn kvalitet på den treningen som foregår, og dette kan være et veldig godt supplement.