OL-gull til Grace Bullen

17-åringen fra Fredrikstad var suveren i brytefinalen i ungdoms-OL i Kina.

Grace Bullen vinner ungdoms-OL i Nanjing

Den norske bryteren Grace Bullen vant gull i finalen av ungdoms-OL i Kina.

Foto: Kostadin Andonov

Atlas-bryteren Grace Bullen var som eneste skandinaver tatt ut til ungdoms-OL i Nanjing i Kina.

Tirsdag morgen ble det klart at hun hadde tatt seg hele veien til finale i 60 kg-klassen i ungdoms-OL.

Under finalen var Bullen suveren og vant 10–0 over sin kinesiske motstander Xingru Pei på teknisk fall. Selve kampen tok bare 1 minutt og elleve sekunder.

Det er viktig å sette ned foten og vise at man vil dette mer enn motstanderen. Det gjorde jeg, og dermed endte det som det gjorde. Jeg liker å få det raskt unna, ler Bullen på telefon fra Kina og legger til:

– Det var helt fantastisk da armen min ble løftet opp og jeg vant hele greia. Det er ganske stort å vinne over Kina i Kina.

Hilsen fra kulturministeren

Thorhild Widvey

Kulturminister Thorhild Widvey sendte sine gratulasjoner til OL-vinner Grace Bullen.

Foto: Thomas Haugersveen

President i Norges Bryteforbund Tom Holmen uttaler at OL-gullet er en fantastisk prestasjon og at Grace viser hvilket utrolig talent hun er, heter det i en pressemelding fra bryteforbundet.

Kulturminister Thorhild Widvey (H) kom også med sine gratulasjoner etter gullet:

– Gratulerer til olympisk ungdomsmester i bryting, Grace Bullen, med en fantastisk innsats og et historisk gull til Norge. Din suverene seier kommer som et høydepunkt i rekken av gode norske resultater i ungdoms-OL i Nanjing. Dette lover godt for framtiden, uttalte Widvey ifølge NTB.

Perfekt avslutning

Bullen har også vunnet gull i VM og EM for ungdom tidligere i år. Nå er hun ferdig som kadett og går over til å delta i juniorklassen.

Det blir en helt ny erfaring for den nybakte OL-helten fra Fredrikstad.

– Dette var en perfekt avslutning på sesongen. Jeg er siste års kadett, så å vinne EM og VM, og i tillegg få gull i ungdoms-OL var en bra avslutning. Junior er mye tøffere, men jeg er spent og gleder meg. Nå venter det nye eventyr, slår hun fast.

17-åringens trener Joakim Aardalen er imponert over innsatsen til den unge bryteren.

– Det er helt utrolig rått å klare å prestere i tre mesterskap på en sesong. Det er det ikke mange som får til, så det sier litt om den kapasiteten Grace har, sier han til NRK.

Grace Bullen bryter med Joakim Aardalen

Grace Bullen har kjempet seg hele veien til OL-finalen. Her trener hun sammen med treneren Joakim Aardalen før hun reiste til Kina.

Foto: Kathrine Brønn

– Noe av det største

Aardalen fulgte bryteren fra Norge, men forteller at han likevel var med henne.

– Jeg fulgte med og brøt nesten like mye som henne, forteller han.

– Hun er knallhard når hun går ut og bryter. Hun sjokkerer motstanderen, og det gjør hun gang på gang. De rekker ikke å reagere en gang, det er nesten over før det starter. Hun holder et mye høyere nivå enn de andre motstanderne, sier treneren videre.

Han tror det vil ta noen år før Bullen topper dagens gull.

– Det er noe av det største du kan gjøre som en utøver i aldersbestemte klasser. Det eneste som kan måle seg er vel å vinne OL eller VM i seniorklasse. Det er vel det neste nå, sier Aardalen.

Satser mot OL i 2020

Grace Bullen i Kina under ungdoms-OL

Den norske bryteren Grace Bullen vant gull i finalen av ungdoms-OL i Kina.

Foto: Karl Filip Singdahlsen / Norges idrettsforbund

Bullens første mulighet for OL-deltakelse på seniornivå blir Rio om to år. Men hun forventer likevel ikke å bli tatt ut før om seks år.

– Senior tar nok litt lengre tid, så det er ikke all verden hvis det ikke blir OL i Rio på meg. Men jeg satser knallhardt mot 2020, sier hun.

Først venter det uansett etterlengtede godsaker i Kina.

– Nå skal jeg kose meg med litt mat, også blir det nok litt feiring etterpå. Vi som er her fra Norge møtes nok for å feire med litt kake og brus. Det lengter jeg etter nå etter en lang periode uten, ler hun.